Tudja-e, hogy miért nyalogatják a kutyák elõszeretettel a gazdájukat?

2019-07-29 | Magazin
Szinte minden kutyatulajdonos számára természetes, hogy a házikedvencük néha megnyalja az arcukat, a kezüket vagy lábukat. Egy kívülálló számára talán mindez kissé furcsa és természetellenesnek tûnik, ám a gazdák állítják, hogy a legkevésbé sem zavarja õket. A kutyák ugyanis megnyugtatják õket és a nyalogatást a szeretet jeleként értelmezik. De mi állhat még a jelenség mögött?

„Ha egyszer a kutyád elmondhatná, mi mindent lát, érez, hall és szagol benned, beleértve minden lelkiállapotodat, és a bajaidat, még tán a jövõdet is, többé nem kellene pszichológushoz menned."
(Müller Péter)

Kölyökkori viselkedést visznek tovább
A jelenség már kölyökkorban elkezdõdik. A viselkedés már néhány hetesen kialakul a kutyáknál, hiszen a szukák jelentõs idõt fordítanak arra, hogy a kölykeiket nyalogassák.Ez az anyai viselkedés szorosan kapcsolódik a késõbbi adaptív viselkedéshezz az anyai viselkedés szorosan kapcsolódik a késõbbi adaptív viselkedéshez.

Azok a kölykök, akiket gyakran nyalogat kölyökkorukban az anyjuk, késõbb sokkal alkalmazkodóbbak lesznek és kevésbé reagálnak érzékenyen a stresszre. Hogy miért? Mert ez a viselkedés jelentõsen csökkenti a szervezeten belüli stresszhormonokat.

A kutatók megfigyelték ennek az ellentétét is: amelyik kölyköt kevésbé nyalogatta az anyja, a késõbbi években jóval félõsebb, szorongásokkal élõ felnõtté vált. Ezért szoros az összefüggés.

Amikor a kutyák a gazdáik arcát, lábát és kezét nyalogatják, akkor nagy valószínûséggel a stressz-szintjüket szeretnék hathatósan csökkenteni és ezzel segíteni nekik.

JEKI GABRIELLA
w

Megosztás