Útlevéllel vihetjük nyaralni a házi kedvenceket

2019-06-13 | Magazin
Nyár elején rendszeresen tájékoztat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal arról, milyen szabályok érvényesek a külföldi utazásoknál. Kedden közzétette a hatóság az aktuális tudnivalókat például az engedélyköteles termékek vagy gyógyszerek kivitelével vagy az állatok szállításával kapcsolatban.

A folyamatos gyógyszeres kezelés alatt álló turistáknak például érdemes tudniuk, hogy csak a kezelõorvos által elõírt mennyiségû gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaik során, amirõl érdemes lehet igazolást kérni a háziorvostól.

Aki házi kedvencével készül együtt utazni, érdemes figyelembe vennie, hogy az EU-n belül az állat kizárólag a lakóhely szerint illetékes állatorvos által kiállított állatútlevéllel kísérheti el gazdáját külföldre. Veszélyeztetett vadon élõ állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, valamint a belõlük készült termékek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országokban alapvetõen tilos. Egyes, ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont-, teknõspáncél- vagy egzotikus bõrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható – emelte ki a NAV.

Sokan visznek magukkal magánszemélyként a nyaralásra jövedéki terméket – alkoholt, cigarettát, üzemanyagot –, ezen termékeket az EU-n belül nem gazdasági célra adómentesen lehet szállítani. Üzemanyag esetén azt érdemes tudni, hogy a gépjármûvek és a motorkerékpárok gyári tartályaiban lévõ üzemanyag szabadon behozható, kivihetõ az országból, továbbá kannában jármûvenként legfeljebb tíz liter szállítható.
A jövedéki szabályok szerint már kereskedelmi mennyiségnek számít nyolcszáz szál cigaretta, kétszáz szivar, száztíz liter sör vagy kilencven liter bor, pezsgõ. Az unión kívülrõl Magyarországra 17 éves kor felett légi úton kétszáz szál, egyéb módon negyven szál cigaretta, tizenhat liter sör vagy négy liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen, 15 év alatti utasoknál 150 euró ez az értékhatár.

Magyar Nemzet
w

Megosztás