Változik a budaörsi buszjáratok menetrendje

2019-05-03 | Magazin
Várhatóan május 11-étõl módosul a Budaörsön közlekedõ helyközi és elõvárosi buszjáratok menetrendje. A változások alapján több, az M4-es metró elérését biztosító autóbusz indul, és az azonos irányban közlekedõ járatok összességében a korábbinál egyenletesebben közlekednek. Bõvül Budaörs közösségi közlekedési kapcsolata Budakeszi és Diósd felé, valamint a Budaörsi Ipari és Technológiai Park minden idõszakban elérhetõ lesz.

A dél-budai közösségi közlekedés fejlesztését szolgáló hálózati és menetrendi struktúra kialakítása részeként a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. az utasforgalmi adatokkal összhangban elkészítette a Budaörs Városát érintõ helyközi buszjáratok módosított menetrendjét, és útvonalát.

A helyközi buszjáratokkal kapcsolatban a fõbb változások:

  • Az M4 metróra való ráhordást, és a Széll Kálmán tér elérését növeli a módosított menetrend
  • A 40E járaton sûrûsödik a menetszám, és módosul a járat útvonala, így Budaörs belvárosa is kapcsolódik expressz járattal az M4 metróvonalhoz
  • Közvetlenül elérhetõvé válik Budakeszi a 188, és 188E járatokkal, már hétvégén is, és az expressz menetszáma növekedett
  • A BITEP Technológiai és Ipari Park elérhetõsége javul a 188-as járat helyett a 88A járattal már napközben is
  • Diósd település is elérhetõvé válik a 88 jelzésû autóbusz járattal

A menetszámok növekedését a 240-es viszonylaton tapasztalható utasforgalom csökkenés teszi lehetõvé, melynek menetszáma hétköznap kb. 40 %-kal, míg hétvégén 50 %-kal csökken. Az utasforgalom csökkenését alátámasztják az utasszámlálások eredményei.

A helyközi buszjáratok menetrendjében, és az egyes járatok útvonalában történõ módosítások a Volánbusz Zrt. tervei szerint 2019. május 11-tõl várhatók.

Gyakrabban közlekedõ gyorsjáratok a metróhoz

Az M4-es metró elindulása óta folyamatosan változó utazási igények kedvezõbb kiszolgálása érdekében gyakrabban, reggel 2-3, délután 3-4 percenként lehet elérni az M4-es metró kelenföldi végállomását és a vonatokat. Ez elsõsorban a Budaörs és Kelenföld vasútállomás között az autópályán közlekedõ 40E és 188E gyorsjáratok sûrûbb közlekedésének köszönhetõ.

Mindkét járat a reggeli és délutáni csúcsidõben is 15 percenként, azaz közösen 7-8 percenként indul, valamint a 188E járat a kora reggeli és a kora esti órákban is közlekedik.

A 40E járat útvonala módosul, Budaörsön a Szivárvány utca – Szabadság út – Károly király utca útvonalon éri el az autópályát annak érdekében, hogy még több utas számára biztosítson gyors eljutást az M4-es metró felé.

A 140-es, 140A és 240-es járatok együttesen reggel 5-7, délután 7-8 percenként közlekednek Budaörs óvárosán át a Széll Kálmán tér, illetve a Móricz Zsigmond körtér felé.

A 40-es, 40B, az új 88-as és 88A járatok összességében reggel 4, délután 7-8 percenként indulnak Budaörs óvárosán át Kelenföld vasútállomás felé.

A 40E és 188E járatok reggel és délután is együttesen 7-8 percenként közlekednek az autópályán Kelenföld vasútállomás felé.

A menetrendi korrekciók által a budaörsi lakótelep és az M4-es metró között reggel 2-3, délután 3-4 percenként indulnak autóbuszok.

Jelentõsen bõvül a Budaörsi Ipari és Technológiai Park elérése

Az Ipari Park Gábor Dénes körúti bejárata (IV. kapu) csúcsidõben a Budakesziig meghosszabbított 188E, csúcsidõn kívül és hétvégén pedig az új, szintén Kelenföld vasútállomás és Budakeszi között közlekedõ 188-as járatokkal érhetõ el. Az új járatokkal minden idõszakban gyakrabban lehet utazni az Ipari Park és Budaörs, illetve az M4-es metró kelenföldi végállomása között, továbbá munkanapokon kora reggel és este is biztosított az eljutási lehetõség.

Az Ipari Park Bánki Donát utca bejárata (I. kapu) minden idõszakban az új 88A járattal érhetõ el. A járat Kelenföld vasútállomás és Törökbálint, Nyár utca között közlekedik, útvonala a jelenlegi 88-aséval nagyrészt megegyezik, de a Tetra Pak és a Gyár utca megállók között érinti az Ipari park I. kapujánál lévõ megállót is. Munkanapokon reggel 20-40, egyéb idõszakokban 60 percenként közlekedik egészen este 20 óráig.

Az Ipari Park I. kapu elérése munkanapokon reggel az M4-es metró felõl, délután pedig a metró felé az autópályán közlekedõ 760-as autóbuszokkal 30 percenként biztosított.

Az új 88A és a módosított 760-as járat összességében jelentõsen sûrûbb elérést biztosít a Bánki Donát utcai bejárathoz.

Gyakrabban közlekedõ közvetlen járatok Budakeszi és Diósd felé

Budakeszi és Budaörs között a meghosszabbított útvonalú 188E és az új 188-as buszok közlekednek, a megszûnõ 757-es, illetve 758-as járatokhoz képest jelentõsen sûrûbben.

Csúcsidõben a Budakeszi, Honfoglalás sétányig meghosszabbított, 15 percenként közlekedõ 188E járattal, minden egyéb idõszakban az új 60 percenként induló 188-as járattal lehet utazni. A járat Kelenföld vasútállomástól Budaörsön át Budakeszi, Honfoglalás sétányig közlekedik, Kelenföld vasútállomás és a budaörsi Gimnázium megállóhely között a 40-es járat útvonalán és megállási rendje szerint, majd tovább halad az 1-es sz. fõúton, a Gyár utcán és a Budaörsi úton át Budakeszi, Honfoglalás sétányig.

Diósd és Budaörs között a Törökbálinttól Diósdon át Budatétény vasútállomásig meghosszabbított 88-as autóbusszal lehet utazni mindennap.

Csíki-hegyek kiszolgálása

A Csíki-hegyek térségében minden idõszakban bõvül az M4-es metrókapcsolatot nyújtó járatok száma.

Csúcsidõben a 188E jelzésû autóbusz reggel és délután is gyakrabban, 15 percenként biztosít kapcsolatot az M4-es metróhoz, továbbá a járat a kora reggeli és esti idõszakban is közlekedik az új 88-as és 88A járatokkal együtt reggel 20, délután 30 percenként.

Munkanapokon napközben és hétvégén az új 188-as járat 60 percenként közlekedik, az együttesen 30 percenként induló 88-as és 88A járatokon felül.

Kora reggel és este a 88A és a 188-as járatok közlekednek, együttesen 30 percenként.

Változó megállási rend a Budaörsi úton

Madárhegy térségében az elmúlt idõszakban létesült új lakóterületek kiszolgálása érdekében a 40-es és 40B járatok megállnak a Rupphegyi út és Madárhegy megállókban is.

Az éjszakai hazajutást segítve, illetve a Budaörs lakótelepnél lévõ áruházak korai munkakezdésének kiszolgálásához igazodva a 972-es és a 972B járatok is érintik a Budaörsi lakótelep megállót.

Elõvárosi járatok

A Budakeszi, Budaörs, Diósd és Törökbálint települések környéki „kék” járatait érintõ változásokhoz kapcsolódóan az elõvárosi járatok közlekedésében is módosítások lépnek életbe május 11-étõl.

A 725-ös autóbusz továbbra is csúcsidõszakban és 60 percenként közlekedik, de délután Diósdon az ellenkezõ irányban jár, biztosítva az eljutást a település központjából a Búzavirág utca felé.

Csúcsidõszakon kívül új 727-es járat közlekedik, mely munkanapokon napközben és este a jelenlegi 13-as autóbusznál gyakrabban, 60 percenként, míg hétvégén reggeltõl estig 120 percenként közlekedik a Kelenföld vasútállomás – Diósd, Sashegyi út – Diósd, Búzavirág utca útvonalon. A Nagytétény irányú eljutási lehetõségeket a 13-as, 113-as, valamint a Törökbálintról Diósdon át Budatétényig meghosszabbított 88-as járatok biztosítják.

A fenti változásokkal egyidejûleg megszûnnek a 757-es és 758-as vonalszámú járatok, valamint az Érdrõl 14:40-kor induló 756-os autóbusz. A Kelenföld – Budaörs – Törökbálint – Diósd – Budatétény útvonalon a 88-as járatokkal, a Kelenföld – Budaörs – Budakeszi útvonalon pedig a 188-as és 188E járatokkal utazhatnak. A két vonal járatai között az átszállás Budaörsön biztosított.

A 760-as vonalszámú járatok nem érintik az M1 Business Park elnevezésû megállóhelyet, valamint egyes járatok a Budaörsi Ipari és Technológiai Park megállóhely érintésével közlekednek.

A Budakeszit, Budaörsöt, Diósdot és Törökbálintot érintõ elõvárosi járatok igénybe vehetõk az új, Dél-Buda Zónabérlettel is.

Tarifaváltozások

Az új 188-as és a meghosszabbított útvonalú 188E járatok Budaörs és Budakeszi között az új környéki Dél-Buda Zónabérlettel (10km), Budapesten kívüli szakaszra váltható viszonylati bérlettel, illetve környéki helyközi jegyekkel és vonaljeggyel vehetõek igénybe. A 757-758-as járatokra megváltott viszonylati bérletek a környéki „kék” járatokon is érvényesek, a bérleteken megjelölt megállók közötti viszonylaton, de legfeljebb Budapest közigazgatási határáig.

Az új Dél-Buda Zónabérlet megteremti az átjárás lehetõségét Budapest déli és délnyugati agglomerációs települései között (Diósd, Budaörs, Törökbálint és Budakeszi). A kedvezménynek köszönhetõen a zónabérletekkel a felsorolt településeken, illetve a települések között a VOLÁNBUSZ környéki „kék”, és elõvárosi járatai is igénybe vehetõek. A zónabérlet a jelenlegi 10 km-es Törökbálint feliratú környéki bérlet árán, teljes áron 9580 Ft-ért, illetve 90%-os kedvezménnyel 960 Ft-ért a BKK automatákból és ügyfélközpontokban váltható.

Budaörsön belül az 5 km-es Budaörs feliratú környéki és a Dél-Buda Zónabérletekkel az alábbi VOLÁNBUSZ elõvárosi járatok vehetõek igénybe.

755: az 5 km-es bérletek esetében Budaörs, Lakótelep és Törökbálint, Raktárváros között, a Dél-Buda Zónabérlet esetében Budaörs, Lakótelep és Törökbálint, Virágtanya között

760: Budapest, Péterhegyi út/Budapest, Sasadi út és Budaörs, Ipari és Technológiai Park között

762: Budapest, Péterhegyi út/Budapest, Sasadi út és Budaörs, Tetra Pak között

767: Budapest, Péterhegyi út/Budapest, Sasadi út és Budaörs, Gyár utca között

A fentebb részletezett díjtermékek az elsõsorban Érd és Pusztazámor, illetve Zsámbék kiszolgálását biztosító, és Budaörsön csak a benzinkútnál megálló 724, 731-736, illetve 778-as járatokon a továbbiakban sem lesznek érvényesek.

Budakeszi, Törökbálint, Budaörs és Diósd településeken közlekedõ környéki „kék” járatok Budapesten kívüli szakaszaira a VOLÁNBUSZ viszonylati bérletei is megválthatóak, melyek a bérleten jelölt viszonylaton közlekedõ bármely VOLÁNBUSZ környéki „kék”, és elõvárosi járaton is érvényesek. A viszonylati bérleteket a VOLÁNBUSZ pénztáraiban és internetes felületén lehet megváltani.

A legkésõbb május 10-i érvényességi kezdõ dátummal megváltott 5 km-es környéki bérletek a Dél-Buda Zónabérlet érvényességi területén az érvényességi idejük lejártáig felhasználhatóak utazásra.

forrás:budaörs.hu
w

 

Megosztás