A görögdinnye az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. Amilyen jó a dinnye, olyan jót tesz a testünkkel.
Az érett dinnye erõteljes illatot áraszt, és a szárvégzõdésénél apró repedés látható, esetleg már száradni, barnulni kezd . Vizelethajtó hatású, így a vese alapos tisztításához segít.
Különösen sok benne a C-vitamin, ami az immunrendszert erõsíti, és növeli a koncentrálóképességet. Van benne B6-vitamin, amely segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását. Magas a folsavtartalma, amely fontos a keringés zavartalan mûködéséhez, a növekedéshez és a haj szépségéhez.
A színes dinnyehúsban sok a karotin, amely a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, így serkenti az agymûködést, és fokozza az idegsejtek tápanyagellátását. Likopin- és karotintartalma rákmegelõzõ hatású.
Izületi gyulladás és köszvény: A görögdinnye fogyasztása huzamosabb idõn át, alaposan elõsegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy idõben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehetõ haladást érhetünk el az érrendszeri betegségbõl való gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a csuklónkat a húgysavkõtõl.
Akár meghûléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a görögdinnye kálium és más ásványtartalma megtisztítja a vért, az A vitamin pedig meggyógyítja a gyulladásos betegséget, ami a csuklónkban vagy a test bármely más pontján van. És így tovább … már nem is beszélve a dinnyemag jótékony hatásairól!
(Forrás: melodin.hu)
Legközelebb a dinnyebólé készítésével ismerkedünk meg!
SzK