A BIRKÓZÓ BARKA EMESE AZ ELSÕ MAGYAR NÕI EURÓPA-BAJNOK

2019-04-13 | Sport
Az 57 kilós Barka Emese lett a magyar birkózósport elsõ nõi Európa-bajnoka azzal, hogy a bukaresti kontinensviadal pénteki döntõjét is megnyerte. 

A csepeli versenyzõ 4-2-re múlta felül az ukrán Tetjana Kitet, így a 2007-es, a 2013-as, a 2017-es és a tavalyi bronzérem után ezúttal aranyat nyert.

A fináléban Kit az elsõ lábra támadásával ledöntötte Barkát, aki viszont megõrizte lélekjelenlétét, a földön visszafogott ellenfelére, de ezt a mérkõzésvezetõ nem vette észre. Ritter Árpád szövetségi kapitány azonnal videobírót kért, és a visszajátszás után Barka is megkapta a maga két pontját (2-2). A vb-bronzérmes és Eb-ezüstérmes ukrán alapvetõen lábra támadásokkal próbálkozott, míg a vb-ken és Eb-ken összesen hétszer bronzérmes Barka elsõsorban vetélytársa felsõtestét dolgozta meg, de egyik stratégia sem vezetett eredményre.

A folytatásban egyikük sem változtatott a taktikáján, csakhogy az ukrán kétszer is belenyúlt a 29 éves magyar birkózó arcába, amiért mindkétszer megintették (4-2). Edzõi az Európa Játékokon gyõztes Barkát óvatosságra intették, õ pedig betartotta az utasítást, hagyta, hogy Kit támadjon, de az akciókísérleteket felkészülten fogadta. Minden próbálkozást hárított, így a csütörtöki három találkozóján bemutatottnál kevésbé akciódús birkózással ugyan, de ismét gyõzött.

„Boldog vagyok. Ma nem birkóztam annyira jól, mint tegnap, nem sikerültek a támadások. Kikényszerítettem azokat a szituációkat, amelyekben jól érzem magam, de nem tudtam pontokat csinálni. Azért nyertem, mert mindennél jobban akartam gyõzni” – értékelte az MTI-nek pályafutása legnagyobb sikerét Barka.

Ezzel a magyar csapat negyedik dobogós helyezését harcolta ki a bukaresti versenyen. Korábban az 57 kilós Barka Emese aranyat nyert, szerdán a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István, csütörtökön a nehézsúlyú Németh Zsanett pedig harmadik lett.

MTI
w

Megosztás