Szent Iván éjszakája

2022-06-23 | Budaörs
A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz, a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon. Az északi országokban általában ez különösen népszerű ünnep, ekkoriban vannak a  fehér éjszakák.

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő Szent János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól  három nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget; ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. Az  5.századtól említik a Szent Iván éjszaka együttes megünneplését Keresztelő János ünnepével, az egyház pedig erre a napra helyezte a szent születésének időpontját, mint a fény és a világosság győzedelmét a sötétség és a halál felett. Melchior Inchoffer  18.századi egyházi szerző szerint a magyarok már a 11.században (1026 körül) tűzgyújtással ünnepelték az Iván nap előestéjét.[ Ezt a napot nyárközépnek is nevezik, országonként más-más nevet adtak neki attól függően, hogy a nyárközéphez vagy Szent János napjához kötötték. Június hónapot Magyarországon Szent Iván havának is hívják, az Iván név pedig a régi magyar Jovános, Ivános alakból származik.

A pogány világban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz, a tűzhöz kapcsolódó népszokások voltak például, hogy éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.

Az északi országokban általában ez különösen népszerű ünnep, ekkoriban vannak a  fehér éjszakák.

A Szent Iván éjszakához kapcsolódó leghíresebb alkotás a Szentivánéji álom ímű vígjáték, amelyet 1595-ben William Shakespeare írt. A művet 1863-ban  Arany János fordította magyarra.

S hogy Budaörs se maradjon ki a Szentivánéji ünneplésből ma este vagyis június 23-án hét órától este tízig a JMMH előtti útszakaszon a következő program várja az érdeklődőket:

Kártyavetés,asztrológia,népi jóslások,finom borok,bográcsozás

Fellép a Ritmikon zenekar, improvizációs koncertjük kíséri a tűzugrást majd Carlos Adios zenekara táncoltatja a közönséget.

Boldog Szent Iván éjt Jó szórakozást mindenkinek.

Major Edit

Megosztás