Szent Jakab út hazánkban

2021-08-16 | Budaörs
Sokan hallottunk már a spanyol eredetű zarándokútról, a Camino de Santiago-ról, amelynek végállomása Santiago de Compostela és a Szent Jakab katedrális. A híres középkori zarándokút mintájára alakult meg hazánkban a Magyar Zarándokút, amelynek a dabasi Szent Jakab sétány is része.

Ha valaki Budapesthez közeli, kisgyerekkel is jól bejárható kirándulóhelyet keres, irány Dabas! Itt található ugyanis a Szent Jakab sétány, amelyet a Duna-Tisza csatorna és a Duna-völgyi Főcsatorna találkozásánál hoztak létre a családok nagy örömére. Az 1,5 – 2 km hosszú, cölöpökre épített tanösvényt sétálóhidak és egy két szintes kilátó egészíti ki, utóbbiról mesés, 360 fokos panoráma tárul elénk.

Rögtön a tanösvény elején érdemes figyelmet szentelni a 2014-ben állított Szent Jakab szobornak. Az alkotás Santiago de Compostelában készült és a helyi érsek szentelte fel.

Családi programok a Szent Jakab sétány területén

Azon túl, hogy egy különleges élmény lehet a tanösvényen kirándulni, a helyiek közkedvelt kikapcsolódási célpontja ez a környék. A hatalmas terület kiválóan alkalmas sportolásra, piknikezésre, sütögetésre, horgászati célra. Kisgyermekes, kutyás családoknak tökéletes célpont.

Hasznos információk
  • Cím: Dabas, Láp u., 2371
  • A sétány egész évben- és a korlátozások alatt is- szabadon látogatható.
  • Kutyabarát kirándulóhely.
  • A belépés ingyenes.
  • A Magyar Zarándokút részleteiről itt olvashatsz bővebben: www.magyarzarandokut.hu

    Szent Jakab, a zarándokok védőszentje

    A dabasi tanösvény nevét Szent Jakab apostolról kapta, aki többek között a spanyolok és a zarándokok védőszentje. Szent Jakabot „Isten után a legjóságosabb és legerősebb pártfogónak” tartották. Ezért is zarándokolnak mai napig sírjához, amelyet a Szent Jakab katedrálisban őriznek, Spanyolországban. A Magyar Zarándokút hasonlóan, de magyar szent helyeket érintve Esztergomból indul Máriagyűdre.

A Magyar Zarándokút útvonala: Esztergom – Pilisszentkereszt/Dobogókő – Pilisszántó – Pilisszentiván – Budapest – Szigetszentmiklós – Dabas – Ráckeve – Szigetbecse – Dunavecse – Apostag – Solt – Harta – Dunapataj/Szelidi-tó – Gombolyag – Kalocsa – Fajsz – Szekszárd – Ófalu – Mecseknádasd – Pécsvárad – Hosszúhetény/Püspökszentlászló -Pécs – Máriagyűd.

Megközelítés

Autóval

Budapest felől az M5-ös autópályáról térjünk le Inárcs irányába. Az Inárcsi útról kanyarodjunk rá, majd Dabasra érkezve a Láp utca felé vezessünk.

Tömegközlekedéssel

Budapest, Pesterzsébet-Felső és Dabas-Sári okmányhivatal megállók között autóbusz közlekedik. Ha itt leszálltunk, körülbelül 600 métert kell sétálni a célig.

Tartalmas kirándulást kívánunk!

Forrás: Internet

Megosztás