Szigorítások szeptember 1-től, hogy ne tomboljon a járvány

2020-08-31 | Közélet
Az általános tiltás ellenére sokféle céllal engedélyezett külföldiek számára országunk meglátogatása, de reméljük, nagyon gyakori lesz az egészségügyi vizsgálat... honfitársaink pedig szükség esetén tényleg komolyan veszik a karantént.

Külföldi állampolgárok

Az utazási korlátozásokról szóló kormányrendelet főszabályként kimondja, hogy külföldi állampolgárok személyforgalomban – vagyis kocsival, vonattal, busszal, repülővel, vagy akár gyalog – nem léphetnek Magyarország területére. A belépési tilalom alól azok kaphatnak felmentést

akiknek magyarországi hatósági eljáráshoz szükséges a személyes jelenléte;
akik olyan üzleti tevékenységet végeznek, amelyhez kormányzati szerv igazolásával rendelkeznek;
akik igazolt módon hallgatók vagy diákok az ország valamelyik oktatási intézményében;
akiknek ez fuvarozóként indokolt;
akik családi eseményen (házasságkötés, keresztelő, temetés) szeretnének részt venni;
akik hozzátartozó gondozása, ápolása miatt utaznának be az országba;
akik kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvény résztvevői.

A belépés iránti kérelmet elektronikus úton, magyar és angol nyelven lehet benyújtani, abban fel kell tüntetni a beutazás célját.

A beutazási tilalom alól felmentett külföldiek a határnál egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, amelynek tűrésére kötelesek. Amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, nem léphetnek be Magyarország területére.

A járványügyi helyzet miatt előírt új szabályok következtében külföldi állampolgárok – egyes kivételeket leszámítva – személyforgalomban nem léphetnek Magyarország területére

Magyar állampolgárok

A külföldről érkező magyarok egészségügyi vizsgálaton eshetnek át a határon. Amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba, vagy házi karanténba kerülnek. Abban az esetben, ha tünetmentesnek bizonyulnak, akkor 14 napos, a járványügyi hatóság által kijelölt, vagy hatósági házi karanténba kerülnek.

A jogszabály a magyar állampolgárokkal azonos megítélés alá vonja azokat,

akiknek állandó, vagy
akiknek 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van. Ebben az esetben a családtagok is beléphetnek az ország területére;
akik hazai sportszervezetnek a versenyzői, sportszakemberei, és külföldi sporteseményen való részvételét követően lépnének be Magyarország területére.

A rendelet nem terjed ki a teherforgalomban történő határátlépésre, a hivatalos útlevéllel történő határátlépésre (vagyis a diplomatákra), és azokra, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben átestek a Covid-19 betegségen.

Katonai konvojok, ingázók

A rendelet külön kitér a katonai konvojoknak az ország területére való beutazására, illetve az ország területén való átutazására. E szerint erre továbbra is van lehetőség, amennyiben a csapatmozgás során kizárólag technikai eszköz, felszerelés és a katonák mozgatása történik, valamint a szomszédos országok részéről biztosított a határátlépés.

Az ingázókkal kapcsolatban a jogszabály előírja, hogy a külügyminiszter által meghatározott szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre léphetnek be Magyarország területére. Ugyanilyen feltételek mellett térhetnek vissza az ingázók külföldről.

Sportolók, szurkolók

Külföldi nemzetközi sporteseményen való részvételét követően a magyarországi sportszervezet versenyzője, sportszakembere, vagy a magyarországi sportszervezet általi delegált számára a hatósági házi karantén helyeként a sportszervezet által sporttevékenység végzésére használt ingatlan területét is ki kell jelölni. Így a sportoló a hatósági házi karantén ideje alatt a lakóhelye vagy tartózkodási helye és a sporttevékenység végzésére használt ingatlan között mozoghat, az edzésen részt vehet.

A magyarországi nemzetközi sportrendezvényre érkező nem magyar résztvevők – a nézők kivételével – akkor léphetnek be Magyarországra, ha a megelőző 5 napban legalább 48 órás különbséggel végzett két negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol okirattal igazolják. Ettől eltérően az Európai Labdarúgó Szövetség protokolljára figyelemmel a résztvevők egy három napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel is beléphetnek az országba.

A kormány a kiemelt sportrendezvényeknél követendő járványügyi előírásokra külön rendeletet dolgozhat ki.

Külföldiek átutazása

A külföldiek átutazása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.

(Forrás: origo.hu)

Megosztás