Szigorítások jöhetnek itthon

2020-08-11 | Közélet
A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában kevésbé fegyelmezett a magyar lakosság az egészségügyi óvintézkedések betartása kapcsán - fejezte ki aggodalmát Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Az elmúlt napokban Magyarországon is jelentősen nőtt az új igazolt fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma, az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pedig a vírus mennyiségének növekedését mutatta ki a szennyvizekben. A miniszter Facebook-on közzétett videójában arról beszélt, hogy ha ismét gyorsul Magyarországon a koronavírus terjedése, felülvizsgálják az érvényben lévő szabályokat, lazításokat.

Túl szabadnak érezzük magunkat

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyár miatt túlságosan is szabadnak érezzük magunkat, így nem figyelünk az előírásokra és a kötelező szabályokra. „A nyári szünidő alatt veszítettünk a fegyelmezettségünkből. Nem tartjuk a távolságot, nem viseljük a maszkot” – fogalmazott. További problémának nevezte, hogy beltéren nem tartjuk meg az előírt védőtávolságot, a szabadtéri rendezvényen pedig nagy tömegek alakulnak ki, például a mosdók körül. Mindezek azonban a koronavírus -járvány fellángolásához vezethetnek.

A miniszter mindenkit arra kér, hogy vegye komolyan a koronavírust, a kórokozó ugyanis még mindig köztünk van és terjed. Épp ezért fontos lenne megérteni, hogy ebben a helyzetben nem a testi közelséggel, hanem a távolságtartással tudunk segíteni egymásnak – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Új panaszok, új tünetek

Eddig úgy tudtuk, a koronavírus-fertőzés elsődleges tünetei a száraz köhögés és a magas láz. Mostanra azonban kiderült, sok betegnél egy teljesen más, új panasz az egyetlen szimptóma, ami a COVID-19-re utal. A koronavírus-járvány kirobbanása óta időről időre napvilágot látnak különféle hírek a fertőzés  új tüneteiről. A járvány miatt felállított kínai kutatócsoport szerint sok betegnél különböző emésztőrendszeri tünetek – étvágytalanság, hasmenés – is jelentkeztek. Korábban  pedig arról számoltunk be, hogy szakemberek úgy gondolják, még aszimptomatikus vírushordozóknál is kialakulhat egy figyelemfelkeltő tünet, a szaglás részleges vagy teljes elvesztése, valamint néhány esetben az ízérzékelés zavara.

Kockázatbefolyásoló tényezők

A betegek génelemzése alapján egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a vércsoport befolyásolhatja a COVID-19 súlyos kimenetelét.

Számos kutató jó ideje elemzi, miért lesznek egyesek súlyos betegek az új típusú koronavírustól, mások pedig alig érzik meg. Úgy tűnik, az idős kor növeli a kockázatot és a férfiak is sebezhetőbbek, de a tudósok más tényezők után is kutatnak. Több ezer európai beteg génjeinek összehasonlítása most azt mutatta, hogy az A vércsoportúak betegsége nagyobb eséllyel volt súlyos, mint a 0 vércsoportúaké.

Új gyógyszerrel kezelik a COVID-betegeket

A brit kórházakban már a Dexamethasone nevű gyógyszert is használhatják a koronavírus-fertőzöttek kezelésére.  A New England Journal of Medicine című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány ugyan nem igazolta a vércsoporttal való összefüggést, de megerősítette a megfigyelést, amelyet egy korábbi kínai tanulmánybana témában tettek. „Nagyon fontos lehet ez az összefüggés” – mondta Parameswar Hari, a Wisconsini Orvostudományi Egyetem vérspecialistája.

 

Forrás: Házi Patika

R.V.

Megosztás