Színésznek készült

2020-05-17 | Budaörs
1938-ban Karol kitüntetéssel érettségizett. Nem kellett kitalálnia, hogyan tovább. Régen tudta: színész akar lenni. Beiratkozott a krakkói Jagelló Egyetem bölcsészkarára, lengyel szakra.

Édesapjával Krakkóba költöztek. Krakkó: a régi, csodálatos város a Visztula kanyarulatában, ahol a királyi vár, a Wawel, a lengyel királyok örök nyughelye emelkedik a magasba. Ez nem véletlen, hiszen Krakkó volt korokon átívelően a lengyel állam fővárosa. A világ legnagyobb középkori piacát (főterét) építették itt fel. Gyönyörű a belváros… Karol szempontjából azonban a legfontosabb épület a Jagelló Egyetem, ahol kiváló professzorok tanítanak. Ide iratkozik be 1938 októberében.

Gyorsan megtalálja a hangot diáktársaival, hiszen éppen olyan szenvedélyesen szívják magukba a tudást és szeretik a hazájukat, mint ő. A színházért lelkesedőket is gyorsan összeszedi és elő is adnak egy színdarabot. Az első tanév végén, 1939. májusában vizsgái is kiválóan sikerülnek…

Hazája felett azonban már sötét felhők gyülekeznek : Hitler párttársaival meg akarja hódítani Európát és az egész világot. Egy pisztolylövés nélkül bekebelezi Ausztriát és Csehszlovákiát. Lengyelország, bár nincs felkészülve a háborúra, nem adja meg magát a követeléseknek.

1939. szeptember 1-én a német hadsereg váratlanul támadást indít Lengyelország ellen. (A Szovjetunió ugyanezt teszi, csak keleti irányból, 1939. szeptember 17-én. a szerk.)
(Ks. M. Malinski: Najchętniej grał na bramce, 1985 könyv alapján)
(Folytatjuk)

SzK

Megosztás