Tájékoztató a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat működéséről.

2024-04-16 | Budaörs
Mozgalmas 2023-as évet zárt a BNNÖ és a munkatársak újabb feladatoknak néznek elébe. Minderről Boros György elnököt kérdeztük.

Milyen jelentősebb események voltak az elmúlt évben?

-Az egyik legfontosabb eseményünk a minden évben megrendezésre kerülő Tavaszi Ifjúsági Német Nemzetiségi napok.

Ez alkalommal közel 1000 gyermek ismerkedik a német kultúra egy-egy területével. Zenével, tánccal, a budaörsi népviselettel , a német irodalommal, nyelvvel, Budaörs múltjával, nevezetes épületeivel, műemlékeivel. Nagy népszerűségnek örvend a nyolc állomásos QR-kóddal ellátott városi séta útvonala.

.Fontosnak tartom megemlíteni a karácsonyi ünnepségünket, melyre meghívtuk  közösségünk idősebb tagjait, A meghitt karácsonyi hangulatról a német nemzetiségi iskolák gyermekei gondoskodtak. Az ünnepi műsor után  egy régi kb.80 évvel ezelőtt forgatott Budaörsről szóló filmet vetítettünk.

Működik egy német nemzetiségi gyökerekkel rendelkező Asszonykör is, aminek célja  a régi budaörsi hagyományok ápolása, illetve más német nemzetiségi települések megismerése. A múltunk összeköt. 

A 2024-es év a kitelepítési megemlékezéssel indult. Bretzfeldből is érkeztek vendégek. Milyen az elűzöttekkel a kapcsolat?

-Bretzfeld környékén nagyon sok kitelepített budaörsi él. Ők is, ahogy mi is,évről -évre megemlékeznek azokról a szomorú napokról, amikor el kellett hagyniuk otthonukat, szeretteiket. 

Hogy zárult a disznóvágás? Arról mit tudhatunk?

-A disznóvágás a régi hagyományok szerint történt. Az idén is sokan voltak kíváncsiak az eseményre. A nap végére  elkészült az  eredeti sváb ízesítéssel készült hurka, kolbász és a páclébe került a sonka és a szalonna.

Ebben az évben lezajlott a Batyusbál , ami nagyon népszerű a budaörsiek körében. Jól sikerült?

-Jó hangulatban telt a bál.  Fellépett a Wunderkafer Tánccsoport  és vidám dalokkal a Lyra Dalkör is.

Mennyire segíti egymás munkáját a BNNÖ és a Heimatmuseum?

-A BNNÖ és a Heimatmuseum egymásra épülő szoros kapcsolatban áll egymással.

Közelegnek a választások. A BNNÖ – ben mi várható?

-Reméljük, hogy új tagokkal bővül a testület és új lendülettel , ötletekkel folytathatjuk a megkezdett eredményes munkát.

s.k.

Megosztás