Tajvan - a Távol-Kelet egyik csodája

2023-05-20 | Budaörs
A Magyar Történelmi Szalon szeretettel vár minden érdeklődőt Dr. Kubassek János előadására 2023. május 25-én, csütörtökön 18 órakor a Jókai Mór Művelődési Házba a TAJVAN A TÁVOL-KELET CSODAGAZDASÁGA - Magyar emlékek Formoza szigetén című vetítéssel kísért előadásra.

Előadó: Dr. Kubassek János geográfus, tudománytörténész, a Magyar Örökségdíjjal kitüntetett Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója
Kelet
Ázsia egzotkus szigetének lakói az állandó fenyegetettség állapotában élnek. A szárazföldi Kínai Népköztársaságból, Mao Cetung katonái elől menekülő Csang Kajsek az Amerikai Egyesült Államok támogatásával csodagazdaságot hozott létre.
A szigeten nincsenek olajmezők, gyémántbányák és kőszéntelepek, mégis
sikerült az ott lakó emberek szorgalmának köszönhetően egy gyorsan fejlődő államot létrehozni. Az AliShan hegység, a nemzeti parkok, az ősi konfucianus és buddhista templomok varázslatos hangulata elbűvöli a látogatókat.

A szigeten Benyovszky Móric volt az első hazánkfia, aki partra lépett. Emlékét ma is őrzik. Chuang Hungche tajvani diplomata és festőművész kínai nyelvű könyvében mutatja be a magyar világutazó tevékenységét.

Később tudós magyar jezsuiták fáradhatatlanul alkottak az oktatás, a nevelés, a zene és a nyelvtudomány területén. Az előadó megismerte Zsoldos Imre nyelvészprofesszort és Jaschko István atyát, aki elhagyott, családjuknak se kellő, sérült gyermekek számára létesített árvaházat. Reményt adott a reménytelenségben, a legnehezebb körülmények között.

Manapság Tajvan devizatartalékaival a világ leggazdagabb országai kö tartozik. Lakói példát adnak szorgalomból, hatékonyságból, kitartó munkából, melynek eredményei az egész világon megbecsülést váltanak ki. Nem feledhető, hogy 1956ban a Tajpeji Rádióban kínai nyelven beszélt a magyar forradalomról, a magyar nép szabadságvágyáról, melyet szovjet tankok tiportak el. Csang Kajsek az ENSZben határozottan kiállt a magyar ügy mellett és támogatta a függetlenségre törekvő magyar népet.

Ma számos fiatal hazánkfia tanulhat tajvani egyetemeken és a magyar egyetemeken főleg az orvosképzésben sok tajvani diák szerezhet diplomát.
Dr.
Kubassek János háromszor járt Tajvanon. Tájfunok Tajvan földjén címmel ő írta az első, magyar nyelvű könyvet a szigetről

Megosztás