Találkozás az Elbánál

2023-05-10 | Budaörs
Európában ezen a napon, május 9-én, ért véget a második világháború. 1945. április 25-én az amerikai és a szovjet csapatok találkoztak az Elbánál. Április 30-án a Berlint ostromló szovjet erők elfoglalták a Reichstagot, Hitler öngyilkos lett. Május 8-án a III. Birodalom kapitulált, a német haderő feltétel nélkül letette a fegyvert. Május 9-én a szovjet hadsereg elérte Prágát, ezzel az európai hadszíntéren véget ért a háború.

A II. világháború véget ért, amely milliókat tett földönfutóvá, országokat és városokat rombolt le és közel 60 millió embert pusztított el. Május 9-én így a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte.

1942-1943 fordulója után a keleti fronton a Harmadik Birodalom által megszállt terület egyre zsugorodott, míg az 1944-es normandiai partraszállást követően a németeket nyugatról is komoly kihívás érte. A harapófogó 1945 áprilisában kezdett végérvényesen összezárni, amikor 25-én első ízben találkoztak a vörösök és a jenkik, akik korábban a háború során még sohasem.

Az amerikai és szovjet csapatok közötti első kapcsolatfelvétel aznap dél körül az Elba délebbi szakaszán, Strehla városa közelében zajlott le, amikor Albert Kotzebue amerikai főhadnagy (érdekesség, hogy az ősei az orosz cár alattvalói, balti németek voltak) három fős felderítő csapatával átkelt egy csónakkal a folyón, hogy felmérje a terepet. Már a nyugati partról látták, hogy a túloldalon az ellenség helyett az oroszok tartózkodnak. Jeleztek nekik, a túlparton pedig személyesen is találkoztak az Első Ukrán Front egyik előretolt ezredével, akit Alexander Gargyiev alezredes vezetett.

Ugyanezen a napon, néhány órával később William Robertson alhadnagy társaival (Frank Huff, James McDonnell és Paul Staub) belebotlott az Alexander Szilvaskó hadnagy vezette őrjáratba a szászországi Torgau (a képen az emlékmű) elpusztult Elba-hídjánál. Alekszej Gorlianszki visszaemlékezései szerint ő rálőtt a németeknek hitt amerikaiakra, akik azonban nem viszonozták a tüzet, helyette ezt kiáltották: „Muscovi-Washington. Hitler caput. Hurrá!” Bár egyikük sem tudott a másik nyelvén kommunikálni, az ölelések és kézfogások közepette szavakra nem is volt szükség. (Robertson és Szilvaskó életük hátralévő részében is tartották egymással a kapcsolatot, az amerikai hadnagy például többször is járt a Szovjetunióban meglátogatni a szovjet hadnagyot.)

Egy nappal később, 1945. április 26-án az amerikai 69. gyalogsági hadosztály és az 58. szovjet hadosztályba tartozó parancsnokok is találkoztak Torgaunál. A hivatalos kézfogásra nem a valódi első találkozás szereplői, hanem Robertson és Szilvasko között berendezett háttér („a kelet találkozik a nyugattal” felirattal), zászlók és fotográfusok jelenlétében 27-én került sor. A hadvezetés fontosnak tartotta, hogy „megismételjék” a jelenetet, és hogy az eredeti szereplők rázzanak egymással kezet. A propagandafotók gyorsan szétterjedtek a világban. A következő napokban egyébként számos fotó készült a vörösök és a jenkik találkozásáról.

A brit, a szovjet és az amerikai kormányok aznap este nyilatkozatokat tettek közzé Londonban, Moszkvában és Washingtonban, mintegy megerősítve eltökéltségüket a Harmadik Birodalom erőinek végleges megsemmisítésére. Erre ugyanakkor már nem nagyon volt szükség, ugyanis április utolsó napjaiban a németek kevés helyen fejtettek ki komoly ellenállást, legtöbbször feltétel nélkül megadták magukat a szövetséges csapatoknak, sőt eléjük is jöttek.

Egyes források szerint mind Kotzebue, mind Robertson járőre parancs ellenére találkozott a Vörös Hadsereg tagjaival, ám feletteseik ezúttal elnézőek voltak. Az érintett szovjet katonákat viszont később visszahívták a frontról, majd ki is zárták a pártból.

Az első napokban az amerikai és a szovjet katonák barátkoztak egymással, benzint cseréltek tojásra, megmutatták egymásnak fegyvereiket és egyéb felszereléseiket. Május elején a britek is összetalálkoztak a szovjetekkel, erre az észak-németországi Wismar közelében került sor. Idővel a szövetséges és a szovjet katonák egyre fagyosabban kezdtek viselkedni egymással, a politika ugyanis közbeszólt.  (Forrás: mult-kor)

(SzK)

Megosztás