Tanulságos beszélgetés a postán...

2023-01-04 | Közélet
Reklamációval mentem a budaörsi postahivatalba: a december 8-án elsőbbségivel, európai országban feladott levélről december 29-én jött értesítés a postaládámba. Megtudtam néhány kellemetlen, az ügyfelek számára előnytelen dolgot.

A levél feladója nyomozni kezdett és kiderítette, hogy az említett országból, amely majdnem szomszédos Magyarországgal, december 10-én elindult szép hazánk felé a küldemény légi úton.
Jött az ünnep, jöttek az ünnepek, de csak nem érkezett meg a várva-várt levél, amely számunkra fontos dolgot is tartalmazott.

Kezdtük feladni, de december 29-én értesítést találtam a postaládámban, hogy menjek a postahivatalba, küldeményem érkezett. 30-án átvettem a sima, „feles” borítékot, benne üdvözlőlappal. A borítékon semmilyen bélyegző, egyéb információ nem volt, amely mutatná, hogy mikor érkezett a küldemény Magyarországra.

Több érthetetlen dolog volt számomra ebben az ügyben: Először is, miért érkezett a „prioritaire”  levél ilyen későn? Miért nem volt rajta magyar érkeztetés? Miért kellett ezért nekem elmennem a postára, ha már ilyen kár ért?

A válaszok, amelyeket szóban kaptam: A karácsonyi forgalom olyan nagy, hogy nem győzik a szortírozást (szerintem igen kevesen küldenek már üdvözlőlapot az ünnepekre, de ez a véleményem le lett söpörve azonnal az asztalról, tehát biztosan tévedek); nem kötelező a posta számára a beérkező küldeményekre bélyegzőt tenni, kivéve, ha tértivevényes (így tehát semmilyen módon nem kereshető, ha esetleg elveszne – de már megint én vagyok rosszhiszemű); ha a küldemény mérete nagyobb, mint az átlagos kis boríték, a postás nem köteles azt házhoz vinni, hátha nem fér bele a postaládába, tehát mérlegelhet (ezek szerint a mi postásunk egész decemberben nem dolgozott, hiszen ő pontosan ismeri a postaládánk méretét).

És még valamit közöltek velem: Ha írásban akarok panaszt tenni, az interneten próbálkozzak a posta irányába, a kérdéses borítékot pedig vagy szkennelve, vagy lefényképezve „mutassam be” az illetékeseknek.

Kedves Olvasóm! Ön szerint érdemes még tovább lépni az ügyben? Vagy mindezt elfelejtve, új reményekkel kezdjem az új évet?
Mindenesetre kívánom, hogy a jövőben ne ily módon ismerje meg a magyar posta intézkedési szabályait…

SzK

(Még valami: tegnap, vagyis január 3-án érkezett meg ugyanabból az országból egy prioritással, december 12-én feladott levél – szerencsére ez kis alakú volt.)

Megosztás