Távhő és villamos energia lesz a kidobott karácsonyfákból Budapesten

2022-01-08 | Közélet
Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a BKM (Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.) keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a fenyőfákat. Reméljük, budaörsi fáink is a pestiek melegedését szolgálják majd.

A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen becslések szerint mintegy 500-600 ezer tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve a hasznosítását megoldani. (És most már Budaörsön is az FKF gyűjti a fákat… a szerk.)

A kiszolgált tűlevelűeket az FKF először aprítja, majd ezt követően a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek, ahol nagynyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagyhatékonyságú, ún. kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő. A létesítményben termelt hőenergia a FŐTÁV hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában. (hirlevel@budapest.hu)

Budaörs város területén az FKF 2022. január 10-én és január 24-én szállítja el az utcákra kihelyezett fenyőfákat. Mindkettő hétfői nap.

SzK

Megosztás