Távozik a budaörsi focicsapat klubigazgatója

2023-07-26 | Budaörs
Jelentős fejezet zárult le idén június 30-án Csobánki Ádám életében, aki kilenc és fél labdarúgóként, majd négy és fél sportvezetőként (előbb technikai, majd klubigazgatóként) eltöltött évet követően távozik a Budaörsi Sport Club Labdarúgó Szakosztálytól. A korábbi klubigazgató a Sportszelet Online-nak nyilatkozott.

A korábbi klubigazgató a Sportszelet Online-nak nyilatkozott.

Saját bevallása szerint meglepte őt, hogy a folytatást már nem vele képzelik el, de a kezdeti csalódottságon túllépve most már előre tekint és megpróbálja lépésről lépésre felépíteni magát. Mindenképpen szeretne a jövőben is a labdarúgás világában dolgozni, ennek első lépéseként játékosként tér majd vissza a zöld gyepre, a Pest vármegyei I. osztályban szereplő Viadukt SE-Biatorbágy együttesénél kezdte meg a felkészülést.

Csaknem másfél évtized után elváltak egymástól az útjaik a budaörsi klubbal. Váratlanul érte?
– Ez egy nagyon jó kérdés. Őszintén megvallva, úgy fogalmaznék, hogy részben váratlanul ért. Annak tükrében mindenképpen, hogy tudomásom szerint a klub egy új irányvonal mentén szeretne működni a jövőben, mindezt azonban azokkal a lojális emberekkel szeretnék megvalósítani, akik eddig is minden energiájukkal azon voltak, hogy a klub haladjon és jobbá váljon.

Ugyanakkor látva, és figyelembe véve azt a tendenciát, ahogyan bizonyos dolgok megváltoztak, abból a szempontból azt mondhatom, igencsak meglepő annak a ténye, hogy egy majdnem 14 éve tartó közös munkát, egy jól működő rendszer felépítése után ilyen könnyen megszakítunk, figyelembe véve, hogy a közös munkával kapcsolatban soha semmilyen tekintetben nem volt probléma.

Az elmúlt bő egy évben már klubigazgatóként végezte a munkáját. Ez mennyiben volt másfajta feladatkör, mint amit korábban technikai vezetőként ellátott?
– Először is: nagyobb felelősséggel járt. Másodszor: ebben a munkakörben sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a klubot érintő feladatok ellátása, mint technikai vezetőként, ahol is a csapat működéséhez szükséges feltételeket kellett elsősorban biztosítani. Klubigazgatóként a napi szintű operatív munka ellátása mellett számos olyan feladat is részét képezte a munkámnak, mint például a külsős szolgáltatók felkeresése, az együttműködés feltételeinek megbeszélése és a velük való folyamatos kapcsolattartás, vagy éppen rendezvények, az utánpótlás-válogatott mérkőzéseinek megszervezésében és lebonyolításában való részvétel. Mindemellett természetesen a klub utánpótlás-korosztályai, valamint a felnőtt csapatok zavartalan működésének biztosítása, koordinálása is a munkámhoz tartozott.

Ha a sportvezetői mellett a labdarúgóként Budaörsön eltöltött éveket is beleszámítjuk, nyilván bőven akad mire visszaemlékeznie. Mit emelne ki ezek közül?
– A Budaörsön eltöltött közel 14 év alatt átéltekből nagyon nehéz lenne egy vagy két dolgot kiemelni. Sok olyan dolog van, amire szívesen emlékszem majd vissza, és akad olyan is, amire kevésbé szívesen. Nagyon sok pozitív élménnyel gazdagodtam, ennyi idő alatt számos barátot szereztem. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az eltöltött évek alatt akadtak sajnos elszomorító csalódások, és negatív élményből is átéltem jópárat.
Ha mindenképpen egy dolgot kéne kiemelnem a Budaörsön eltöltött éveimből, akkor azokat az embereket emelném ki, akikkel az évek során labdarúgóként és edzőként sikerült együtt dolgoznom.

Van olyan dolog, amit mostani fejjel másképpen csinálna?
– Ez azért nehéz kérdés, mert utólag – ismerve a dolgok alakulását – mindig okosabb az ember. A kérdésre válaszolva, van néhány dolog, így például az, hogy a sikeresebb szezon elérése érdekében erőteljesebben kellett volna a szakmaiságot képviselni a külső hatásokkal és igényekkel szemben.

Hogyan tovább? Marad a sportág berkein belül és lesz esetleg önből újra edző, netán játékvezető, vagy esetleg a pályafutását újrakezdő labdarúgó?
– Természetesen szeretnék a sportág berkein belül maradni, hiszen az eddigi életem nagy részében a labdarúgás világában éltem. Ahogy eddig is, most is foglalkoztat a szakmai és az operatív vonal egyaránt. A szakmai oldalon is igyekszem haladni, ennek érdekében jelentkeztem az ősszel induló UEFA B-licences tanfolyamra, amelyen az elméleti felvételi vizsgát már sikerrel teljesítettem, jelenleg pedig minden erőmmel az augusztus 7-én esedékes gyakorlati vizsgámra készülök.

A Budaörsön végzett technikai vezetői és a klubigazgatói munkát is nagyon élveztem, hogy ennek hogyan, és lesz-e egyáltalán folytatása, az azon múlik, hol tudom majd a megszerzett tapasztalataimat és kapcsolataimat a jövőben kamatoztatni. Játékvezető biztosan nem leszek, hiszen ehhez nincs érzékem, azonban egy labdarúgó mindig labdarúgó marad. Nem titok, a nyári felkészülést az I. osztályban szereplő Viadukt-Biatorbágynál kezdtem el. Nem lesz könnyű a visszatérés közel három év után, de mindent megteszek annak érdekében, hogy stabil csapattaggá váljak.
Kovács Krisztián

Megosztás