TEKER(g)ŐK és ROLLERESEK FIGYELMÉBE!

2020-09-17 | Budaörs
A szeptemberi becsengetéssel sok diák ült kerékpárra, állt rollerre, hogy gyorsabban eljusson az iskolába. A meleg őszi idő pedig kedvez a járgányok azon szerelmeseinek is, akik hétvégi kirándulásokhoz használják.

A kerékpár közlekedési eszköz. Ez azt jelenti, hogy a járművekre vonatkozó közlekedési szabályok vonatkoznak rá. A roller nem számít közlekedési eszköznek, ettől függetlenül használatuk szintén óvatosságot és nagy körültekintést igényel, hogy ne történjen baleset.

A közlekedés biztonsága mellett hasonlóan fontos a kerékpár, a roller ellopásának megelőzése is, figyelemfelhívásunk most erre tér ki.

Fogadjátok meg tanácsainkat!

Kerékpárod, rollered soha ne hagyd őrizetlenül! A tolvajnak két perc is elegendő!

Ha kerékpárod az utcán állítod le, mindig tegyél rá lakatot, biztonsági láncot! A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával. A lábbal hajtható rollerek nagy előnye, hogy könnyen összecsukhatók, így bárhova magaddal viheted.

Lehetőség szerint a kerékpár vázrészét zárd oda valamilyen nehezen mozdítható tárgyhoz!

Írd fel a kerékpárod vázszámát, egyedi azonosító jeleit, mert ha esetleg ellopják, ezzel segítheted a nyomozást és a mielőbbi megtalálást! A lábbal hajtható rollerre valamilyen titkos jelet rakj, így ha elviszik és később valahol viszontlátod, könnyebben felismerheted.

Nagyobb értéket képviselnek az elektromos rollerek, amelyeket elsősorban a gyorsabb városi közlekedés reményében vásárolnak. Nincs szükség motorkerékpár vezetői engedélyhez, 14 éves kor felett, bukósisak használatával használható. Összecsukható, azonban a súlya miatt nem lehet „csak úgy” felkapni és bevinni bárhová, ezért érkezés után gondoskodj a biztonságos parkolásról, tárolásról!

Mindig megbízható üzletből, embertől vásárolj kerékpárt, rollert! A valós értéknél jóval kedvezőbb áron kínált portéka legyen gyanús! Főként, ha papírokkal sem rendelkezik, előfordulhat, hogy bűncselekményből származó kerékpárt vagy rollert kínálnak neked eladásra.

A rendőrség 2015-ben indította el a BikeSafe elnevezésű kerékpár regisztrációs országos programját, amelynek során lehetőség van egyénileg vagy a rendőrség közreműködésével regisztrálni a kerékpárokat a www.bikesafe.hu oldalon. Amennyiben ezt szeretnéd igénybe venni, kérdezd meg a lakhelyedhez legközelebb található rendőrkapitányságot, hogy mikor lenne erre lehetőséged.

Biztonságos időtöltést kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya

 

Megosztás