Tisztán, forrón, szeretettel

2024-07-05 | Budaörs
Hamarosan itt van a befőzési szezon. A háziasszonyok régen is, és sokan most is szorgalmasan feltöltik az éléstárukat. Itt az ideje, hogy rendet tegyünk benne, tiszta papírok kerüljenek a polcokra.
Még emlékszem, amikor nagymamám a hatalmas rézüstben a nyárikonyhában főzte a szilvalekvárt. Aztán belül mázas köcsögökbe töltötte a sűrű,édes masszát. Előre feldarabolt pergamenpapírt helyezett rá, majd cukorspárgát többször körbetekert rajta és megkötötte. A hűvös spájzban évekig is elállt.

Anyukám idejében már celofánt használtak, befőttes gumival és szalicillal, később nátrium – benzoáttal tartósítottak.

A mai háziasszonyok dolgát igencsak megkönnyítik a csavaros üvegek. Nem kell bíbelődni a celofánnal, csak jó erősen rácsavarni a fedőket a megtöltött üvegekre.

Hogy sokáig használhassuk a kiürült befőttes üvegeket, ahhoz az szükséges, hogy jól kimossuk és kiszárítsuk, mert ha nedvesen tesszük el , akkor következő évben esetleg bepenészesedett fedőket fogunk találni. Nem jó módszer, ha úgy próbáljuk kinyitni a fedőt, hogy késsel feszegetjük. mert úgy károsodhat, deformálódhat. Aztán találgathatjuk, hogy miért is romlott el a lekvárunk.

Bevallom, évekig én is használtam nátrium – benzoátot, de egyre gyakrabban olvastam arról, hogy felhalmozódhat a szervezetben, nem egészséges, stb. Évek óta nem használok egy szemet sem! És elállnak a befőttjeim, lekvárjaim! Annak ellenére, hogy az éléstáram nem eléggé hűvös.
Garantált a siker, ha tiszta üvegekbe, forrón töltjük bele a nyári ízeket. Jó néha gyönyörködni bennük, arra gondolva, hogy milyen jó lesz egyiket, másikat a téli napokon kinyitni és családunk elé tálalni.
A lekvárokat, paradicsomleveket száraz dunsztba szoktam tenni, a kompótokat (körte, barack, ecetes szilva) viszont méretes lábasba állítva az üvegeket, felfőzöm és hagyom kihűlni. Felcímkézem, hogy melyik évben tettem el, és még azt is megjelölöm,hogy kitől kaptam a gyümölcsöt.
Amikor Petra unokám meglátta a barackbefőtteket, örömmel kérdezte:- Mama, ez olyan, mint amit húsvétkor ettünk? Mert az olyan finom volt! Akkor elhatároztam, hogy néhány üveggel még teszek el.

Lehet próbálkozni aszalással is:

Nagy kedvence a családnak a házi ketchup. Én így készítem:
2 kg.paradicsom, 3-4 alma, 3-4 vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 3-4 zöldpaprika- puhára főzzük, átpasszírozzuk. Lehet turmixolni is, vagy a botmixerrel pépesíteni. Újra a tűzre tesszük, hozzáadunk 1 mokkáskanál őrölt fahéjat, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeget, 4 evőkanál 10 %-os ecetet, 10 dkg. cukrot, sót ízlés szerint. Forrón üvegekbe töltjük.

Az ecetes szilva eltevése roppant egyszerű. Elővesszük azt a jól bevált lábosunkat, amibe 5 üveg elfér. Az aljára szoktam tenni egy konyharuhát, hogy az üvegek el ne roppanjanak a közvetlen hőtől. Az előkészített üvegekbe dobunk 2-3 szegfűszeget, egy kis darab fahéjat, majd megtöltjük az alaposan megmosott, egészséges szilvákkal. Nem kell kimagozni! Ezután feltöltjük hideg vízzel, beleteszünk 3 evőkanál cukrot,1 kanál 10%-os ecetet és rácsavarjuk a fedelét. Óvatosan addig forraljuk, míg az üvegekben is látszik, hogy gyöngyözik a víz. Hagyjuk a lábosban kihűlni.

Tehát: tisztán és forrón!
Szeretettel s.k.

Megosztás