Többet ésszel, mint csomagolással!

2021-01-04 | Budaörs
A csomagolási hulladék egyre növekvő mennyisége – a sokszor teljesen felesleges túlcsomagolás miatt – az egyik legaggasztóbb következménye fogyasztói szokásainknak. Cselekednünk kell és együtt mindent megtenni azért, hogy csökkentsük a háztartásunkból kikerülő „hulladékhegyeket”.

Különösen azért kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel, mert a szemeteseinkben landoló csomagolóanyagok nagy része a felesleges túlcsomagolás eredményeként került oda.

Csomagolásnak tekintünk minden olyan anyagot, melyet áruk védelme, szállíthatósága, tárolása érdekében használunk. A csomagolásnak számos haszna van, megvédi a terméket, optimalizálható a szállítás, megnövelhető az egyes élelmiszerek eltarthatósága, információt ad a termékek összetételéről és egyéb tudnivalókat is tartalmaz.  De ez a mennyiség folyamatosan növekszik az Európai Unió területén, lakosonként átlagosan 157,86 kg csomagolási hulladékot termelünk évente, hazánkban ez a mennyiség meghaladja a 103 kg-ot.

Ennek egyik oka a városi életmód egyre nagyobb arányú elterjedése (gondoljunk csak az elvitelre kért kávékra és a rendelt ételek csomagolási hulladékára), valamint az online kereskedelem térhódítására (szállíthatóság miatti túlcsomagolás).

Noha nyilvánvalóan szükség van csomagolásra a termék védelme, szállíthatósága, stb. érdekében, sok esetben jelentősen csökkenthető, illetve akár szükségtelen a túlcsomagolás.

A karácsonyi ajándékokról is lekerült a sok szép csomagolóanyag. Nem feltétlenül kell a kukában végeznie – egy tetszetős mintájú papírból a konyhába vagy a nappaliba is készíthetsz hasznos vagy éppen hangulatos tárgyakat, amelyek egész évben az ünnepek meghitt pillanataira emlékeztetnek majd.

Egy-egy ív papírban sokkal több lehetőség rejlik, mint elsőre sejtenéd – az Nlc tippjeivel a lakás számos pontján új szerepkörben tűnhetnek fel az ünnepi papírszeletek.

  • Alátét
    A megmaradt vagy kíméletesen szétbontott csomagolópapírból dekoratív tányér- és poháralátétet is készíthetsz. A csomagolópapíron kívül ehhez csak ragasztóra és formára vágott kartonpapírra lesz szükséged.

  • Egyedi képek és falvédő
    A csomagolópapírokból kedves montázsokat, képeket is készíthetsz. Egy régi, kifakult, megunt vászonképet kenj be ragasztóval, majd simíts rá egy visszafogott mintázatú, matt csomagolópapírt. Mintától függően

  • Könyvkötés
    Ha van gyereked, jól tudod, hogy a szeptemberben szépen, gondosan bekötött könyvek és füzetek csomagolása nagyjából december végére leamortizálódik. Vedd elő az ünnepek alatt felhalmozódott csomagolópapírokat, és ess neki az újrakötésnek! Ezzel a módszerrel a könyvtári könyvek épségéről is gondoskodhatsz. 

  • Barkácsolhatunk a gyerekekkel ablakdíszt, ajándékkártyát, montázst. Kézügyességet és fantáziát fejlesztő jó játék válhat a csomagolópapírból.

Forrás: internet

s.k.

Megosztás