Túrázz környezettudatosan!

2024-04-03 | Budaörs
A természetjáró turizmus népszerűsége egyre nő, ez teljesen egyértelműen lekövethető a túraútvonalon mellettünk elhaladó túrázók száma, a barátaink programtervei vagy a hétvégi Insta-posztok alapján. Sajnos ezzel párhuzamosan egy másik, rendkívül negatív jelenség is erősödik, ez pedig az erdőben való szemetelés.Bármerre járunk, szembesülünk ezzel a problémával.

1. Válasszunk néha kevésbé népszerű, sok látogatót vonzó kirándulóhelyet!

A túrázás népszerűsége nő, sokan fedeznek fel új helyeket az ország természeti kincsei közt, mégis látszik némi koncentráció a főváros környékének túraútvonalainál, illetve az örök kedvenc Mátra vonulatainál vagy a Balaton-felvidéken. Véletlenül sem lebeszélve senkit mindezen szuper helyek célba vételéről, mégis inkább arra bíztatnék, hogy fedezzünk fel olyan izgalmas újdonságokat, eldugottabb zugokat, amelyek a rácsodálkozás öröme mellett egyúttal a túlzsúfoltságot és a túl nagy környezeti terhelést oldó megoldást is nyújtanak. Bátran térjünk le tehát a járt ösvényekről, amihez korábban már igyekeztem ötleteket is adni.

2. Mit vigyünk magunkkal, mi kerüljön a túrahátizsákba?

Ahhoz, hogy egészen biztosan semmilyen hulladék ne landoljon az erdőben, készítsünk be valamilyen tárolót – leginkább környezetbarát, lebomló szemeteszsákot – a táskánkba, amiben összegyűjthetjük a használt zsepit, szalvétát, csokipapírt. Ha útközben van pihenőhely, tűzrakóhely, ott valószínűleg találunk majd szemetest is, ahová kidobhatjuk a továbbiakban szükségtelen csomagunkat. Ha mégsem, akkor egyszerűen vigyük haza, amit termeltünk. Ha az erdei szemetest választjuk, arra ügyeljünk, hogy az nem csak nekünk van kiállítva, tehát egy jól sikerült szalonnasütés után ne tömjük tele, hiszen azt még jó pár túrázó igénybe fogja venni. Illetve ezeket többnyire a nemzeti parkok, vagy az adott település kollégái tartják rendbe, és sok esetben csak idényjelleggel tudják üríteni. Tehát ha eldugottabb kirándulóhelyeket választunk, inkább azt javaslom, vigyük haza a szemetünket, mert a ritkán ürített, megtömött erdei kukák tartalma könnyen végzi a bokrok alatt.

Hogy a szemetünk mennyisége minél kisebb legyen, minimalizáljuk a hulladéktermelést azzal, hogy eleve nem nagyon viszünk magunkkal szemétté váló dolgokat. Az étel és ital szállítására, tárolására használjunk bármit, ami nem eldobható, és a következő túrázáskor is használható: a szendvicset csomagoljuk zacskó helyett textil zsákocskába vagy uzsonnás dobozba. Ha olyan ételt készítünk, amihez szükséges, akkor vigyünk még magunkkal saját étkészletet, vagy többször használatos műanyag evőeszközöket. A vizet, teát pedig töltsük otthon kulacsba, vagy télen a meleget jól tartó acéltermoszba, továbbá pakolhatunk még saját zománcozott bögrét is; ezeket – ha a túraútvonal engedi – egy forrásnál, vízvételi helynél újratölthetjük.

3. Tervezzünk megállót egy turistaházhoz!

Ha a kiválasztott útvonalunk közelében van turistaház, menedékház, feltétlen iktassunk be egy kis pihenőt némi tea vagy leves társaságában. Így nem csak kevesebb élelmet kell magunkkal vinni, hanem a helyi vállalkozásokat, a helyi munkaerőt is támogatjuk!

4. Közlekedjünk minimális károsanyagkibocsátással!

Úti célunk megközelítésekor részesítsük előnyben a tömegközlekedést, ha jól jön ki a lépés, a túra egy jó vonatos forraltborozással is kezdetét veheti. Ha kevésbé frekventált, egyben nehezebben elérhető kirándulóhelyek felé vesszük az irányt, akkor figyelhetünk arra, hogy ne mindenki saját kocsival érkezzen a találkozópontra amatőr gyorsulási versenyek hangulatát idézve, hanem inkább a hatékony helykihasználásra törekedve utazzon együtt a baráti társaság.

+ 1. Tippek kutyásoknak!

Kutyával kirándulni nagyszerű program.A kutya azonban a legritkább esetben viszi haza „szemeteit” egy kirándulás után. Ha a túraútvonal település belterületét is érinti, mindenképpen vigyük magunkkal a hétköznapokban is használt műanyag zacskót, amiben előtte már zöldség, stb volt. Nem akarok senkit rendbontásra buzdítani, de ha éppenséggel az erdőben sétálunk, és kedvencünk nem pont a túraútvonal közepére piszkít, akkor nyugodtan hagyjuk ott, hiszen a természet épp úgy tenni fogja a dolgát, mint az erdőben élő többi állat ürüléke esetén.

A legrosszabb megoldás, ha valaki a kutyaürülékes zacskót az erőben  felakasztja egy fára, vagy bokorra. Sajnos, gyakran láthatunk ilyet.

Emellett, ha kutyával erdőben járunk, valószínűleg szóba kerül a megfelelő kullancsriasztó beszerzése is, ez esetben a külsődlegesen alkalmazható sprék, oldatok, samponok mellőzése, és kullancsriasztó nyakörv használata ajánlott.
Forrás: Greendex

s.k.

Megosztás