Új időszaki kiállítás Dél-Tirolról a Heimatmuseumban

2022-11-29 | Budaörs
A „tűzéjszakától“ az „autonómiáig“ címmel új időszaki kiállítás Dél-Tirolról a Heimatmuseumban, amit szeretettel ajánlunk olvasóinknak. „Milyen csodák történnek itt Budaörsön”, mosolygott kedvesen múzeumi családunk oszlopos tagja, Luntz Ottokárné Ringler Magdi néni, amikor meséltünk neki a dél-tiroli kiállításunkról.

2022. november 25-én 16 órakor kezdődött időszaki kiállításunk megnyitó ünnepsége.

A kiállítást Dr. dr. h.c. Franz Pahl, korábbi dél-tiroli parlamenti képviselő és a regionális tanács elnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Dr. Bradean-Ebinger Nelu, a Corvinus egyetem professzora, valamint meghatóan szép előadásokkal fellépett a budaörsi Pro Musica kórus és a Lyra Dalkör, amit szívből köszönünk. A hivatalos megnyitó után pedig Dr. Hubert Speckner ezredes, a bozeni kiállítás kurátora és Martin Dorfmann, a kiállítás kialakításában közreműködő dél-tiroli cég tulajdonosa segítségével egy igazán izgalmas, érdekes, információkban gazdag tárlatvezetésben vehettek részt a megnyitó résztvevői.

A „Dél-Tirol konfliktus“ gyökerei 1918 novemberére vezethetők vissza, amikor az első világháború után Olaszország annektálta Dél-Tirolt, illetve 1922-re, a fasiszták hatalomátvételére Olaszországban. A Benito Mussolini vezette fasiszta kormány intézkedései, melyek Dél-Tirol „olaszosítását” és a kényszerített tömeges áttelepítések révén az olasz népesség többségbe kerülését célozták meg, súlyosan szorongatott helyzetbe hozták a német nyelvű dél-tiroli lakosságot. A második világháborút követően Olaszország folytatta ezt a politikát, továbbra is tömegesen telepített át olaszokat, ami ahhoz vezetett, hogy 1956-ban megalakult a Dél-tiroli Felszabadítási Bizottság (BAS), amely fel szerette volna hívni a világ figyelmét erre a helyzetre. Kezdetben „civil ellenállás” formájában, 1961-től azonban robbantásos merényletekkel is, melyek célpontjai az olasz állam dél-tiroli hatalomátvételét jelző szimbólumai voltak. A Dél-tiroli Felszabadítási Bizottság (BAS) egykori, 1950-es/1960-as évekbeli dél-tiroli aktivistái évekig gyűjtötték a kiállítási darabokat az ellenállás éveiből – az úgynevezett „dél-tiroli bombaévekből”, melyek Bozenben, a „Tiroli Történelem Házában” Dél-Tirol ezen nehéz éveiről tudósítanak. A budaörsi időszaki kiállításunk Dél-Tirol ezen időszakába enged egy kis betekintést. A kiállítás 2023. november végéig lesz megtekinthető.

A megnyitó után fogadással vártuk a megjelenteket, akik értékes beszélgetések résztvevőiként – egészen késő délutánig – sok mindent megtudhattak a dél-tiroli történelem legújabb kori részleteiről. Múzeumunkban elérhető, kapható a kiállításhoz kapcsolódóan egy értékes dél-tiroli kiadvány is. Szeretettel várunk Mindenkit a Heimatmuseum új tárlatára, a „Befreiungsausschuss Südtirol“/„Dél-tiroli Felszabadítási Bizottság” – A „tűzéjszakától“ az „autonómiáig“ című időszaki kiállítására!

Dr. Gajdos-Frank Katalin
igazgató
Jakob Bleyer Heimatmuseum

Megosztás