Ültess fát az unokádnak!

2023-11-28 | Budaörs
Ez lehetne a jelmondata a Budaörsi Dr. Luntz Ottokár Kertbarát Körnek, amely 2011. óta folyamatosan fáradozik a hajdan svábok által híressé tett budaörsi őszibarackok fajtamentésén és visszatelepítésén a kertekbe.

 Önerőből végzett munkájuk eredménye az a közel ezer fa, amely jó része már gyümölccsel hálálja meg a gondoskodást. Ezért is kapták meg az Agrárminisztériumtól 2018. december 3-án a vérbélű és a kosorrú fajta őszibarack államilag elismert tájfajtának nyilvánítását.

A kertbarátok tavaly leadott szaporító vesszőit – ahogy a budaörsi svábok is – vadmandula alanyra szemezték, mert ez a tapasztalatok alapján jobban bírja a mészköves talajt, a szárazságot és ellenállóbb a betegségekkel szemben is. Idén novemberben a dánszentmiklósi Pullulo Faiskolai Kft-től 10 tájfajta őszibarackból mintegy háromszáz facsemetét hoztak fel előre leadott igény szerint, növelve ezzel a város gyümölcsállományát. Jó lenne, ha a Budaörsön élő emberek odafigyelnének arra, hogy a felnövekvő ifjúság ne az ismeretlen eredetű, vegyszerrel kezelt, sokszor éretlenül leszedett, más országokból hozott gyümölcsöket egyék, hanem a tájfajta, itt honos a ház köré ültetett néhány fával, igazi, hazai, zamatos gyümölcshöz juttassák gyermekeiket. Ki kellene használni a hely adottságait, s ezzel is hálával adózni a felmenők szorgalma és találékonysága iránt.

Wass Albertet idézve:

Ahogy így látta szemei előtt a fákat, elgondolkozott. Mire megnőnek, lombot eresztenek: eltelik az idő, munkával, rendre. S az idővel együtt elmúlik a világ is, ez a zaklatott, békétlen, szomorú világ és a fákkal együtt másik világ nő fel. Aki majd abban a világban él s jár ezek alatt a fák alatt, az békés, szabad és boldog ember lesz megint, mint amilyenek a régiek voltak. Akik olyan fáról szedhették a gyümölcsöt s olyan fák árnyékában pihentek, amit apáik ültettek s nagyapáik, küzdelmes időkben mindig. S arra gondolva, hogy majd akik az elültetett fa gyümölcséből esznek s árnyékában járnak, leszüretelik a küzdelmek árát, amit őseik vívtak a világgal. Így van ez, gondolta, egy-egy nemzedék ültet, fát, eszmét, gondolatot, hogy sok nemzedéknek ne legyen gondja ezzel. Hogy aki azután jön, készen kapjon otthont, hazát, árnyékos kertet, termő gyümölcsöst.”

Városunk növekedésével, a zöldfelületek, gyümölcsöskertek nagymérvű csökkenésével egyre kevesebb igazi, régi őszibarackot ehetünk, ezért is példátlan a Budaörsi Dr. Luntz Ottokár Kertbarát Kör törekvése, hogy minél több, a még imitt-amott fellelhető öreg, tájfajtákról szedett vesszőkkel szaporított őszibarackfákkal gyarapítsák és fejlesszék kertkultúránkat.

Polgár Marianne

Megosztás