Ünnepélyes nyitórendezvény volt a Kossuth Lajos utcában

2024-07-04 | Közélet
Pályázaton elnyert vissza nem térítendő, EU-s és állami támogatásból újul meg Budaörsön a Kossuth Lajos utca. Remélhetőleg október végére-november elejére befejeződik a teljes munka.

A rendezvény témája a Budaörs Város Önkormányzat TOP_PLUSZ-1.2.3-21-PT1-2022-00085 azonosítószámú, „Kossuth Lajos utca fejlesztése Budaörsön” című projektje volt.

Mivel a Kárpát utca és a Kisfaludy utca között már zajlik a teljes vízvezeték-, csatorna- és úttestfelújítás, a munkagépek zaja kísérte a rövid beszámolókat a Kincskereső Óvoda bejáratánál július 3-án.

A köszöntőt Wittinghoff Tamás polgármester helyett Biró Gyula alpolgármester tartotta. Büszkén jelentette ki, hogy „megint történik valami Budaörsön” és ez mindenki hasznára lesz.

Monostori-Kalovits Márk önkormányzati képviselő felidézte gyermekkorát, amikor naponta itt közlekedett a Kossuth Lajos utcában. Biztosította a lakosokat, hogy bármilyen kérdés esetén rendelkezésükre áll.

Szabó Sándor pályázati koordinátor a pályázat elnyerésének feltételeit ismertette: rossz, régi állapotú úttest, jelentős áthaladó forgalom, a tömegközlekedés jelenléte, intézmények közelsége – mindennek Budaörsön a Kossuth Lajos utca felelt meg leginkább, így el is nyerték a 250 millió forintos vissza nem térítendő támogatást. A projekt a Széchenyi Terv Plusz program részeként, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből valósul meg.

A kivitelező Korona Holding Kft részéről Tóth Imre ismertette a felújítás műszaki tartalmát:
Az úttest három rétegű teljes felújítása, a Kárpát utcától nyugati irányban teljes vízvezeték- és csatornacserével (ezt Budaörs önkormányzata finanszírozza, így a beruházás teljes összköltsége 400 millió Ft fölött lesz), a Nefelejcs utca felé csak csatorna-felújítással. Ahol szükséges a beállásoknál, új járdákat építenek. Egyébként a nyílt vízelvezető árkok és a járdák változatlanul megmaradnak, az úttestre biciklis sáv lesz felfestve, de ez nem jelent külön biciklis utat.

Fákat, cserjéket nem vágnak ki, de új sövényeket és néhány új fát ültetnek.
Két autóbuszöbölnél is segítik az akadálymentes közlekedést, a megközelítést. Két zebránál villogó fények jelzik majd az autósok számára, hogy gyalogos közeledik a zebrához.

Remélhetőleg biztonságosabb és szebb lesz majd a Kossuth Lajos utca október végére. Az ott lakóktól türelmet és megértést kérnek és azt, hogy konkrét közlekedési kérdésekben mindig az utcán jelenlévő építésvezetőt keressék, hiszen lesznek olyan periódusok, amikor nem tudnak kihajtani ingatlanukról vagy járművel hazatérni.

SzK

Megosztás