Űrhajósok tanácsai hosszú karantén idején

2020-04-02 | Budaörs
Az űrhajósok megtanulták, hogyan kell hosszú ideig bezártságban élni, megbirkózni nagy kihívásokkal, és ehhez megtalálni a megfelelő szellemi és fizikai gyakorlatokat.

Chris Hadfield kanadai űrhajós adott tanácsokat arról, hogy mit érdemes tenni hosszú karantén esetén:
– Mindenki alakítson ki valamilyen napirendet. Ossza föl a napját szakaszokra, és adjon magának feladatokat. Általában ezeket kívülről kapjuk, de ilyenkor készíthetünk magunknak egy listát arról, hogy mit akarunk tenni, ha egy hétig, egy napig vagy egy hónapig vagyunk bezárva a házban. Így élünk egy űrhajón is – kezeljük a veszélyeket, majd feladatokat adunk magunknak, hogy minden nap teljessé és eredményessé váljon – magyarázta Chris Hadfield.
Mielőtt az űrhajósok felmennek az űrállomásra, kéthetes karanténba helyezik őket, hogy biztosan teljesen egészségesek legyenek. Ezen idő alatt fel is készülnek a rájuk váró kihívásokra.
– Nem szabad annyira másokra számítani. Szerintem jó megváltoztatni a szokásainkat. Kicsit figyelmesebben hallgassuk meg az embereket, mint általában. Adjunk esélyt a beszélgetésre – tette hozzá.
A tanulás az egyik jó módja annak, hogyan vészeljük át az elszigeteltséget. Az űrhajós szerint érdemes ilyenkor például elvégezni online tanfolyamokat.

Forrás: ERONEWS

(RV)

Megosztás