Vádat emelnek a múzeumból műtárgyakat sikkasztó volt főmuzeológus ellen

2019-08-30 | Budaörs
A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen, aki egy budapesti múzeum raktárából 2016. év őszétől 2017. októberéig 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet, és 56 darab festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből.

Az eltulajdonított műtárgyak XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII. és XIX. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is. A vádirat szerint a vádlott a műtárgyakat egy Budapest, VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió Ft vételárra szert téve értékesítette.

Az eltulajdonított mintegy 30 millió Ft értékű alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével – a rendőrség megtalálta és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta az ügyet a hatóságnál feljelentő múzeumnak.

A büntetlen előéletű vádlott a cselekményét már a nyomozás során beismerte, a kerületi ügyészség arra az esetre, ha a bírósági előkészítő ülésen a vádlott továbbra is beismeri a tettét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról 2 év végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, továbbá pénzbüntetés kiszabását, valamint az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a bíróságnál.

Forrás: Fővárosi Főügyészség;

Fotó: MTI

w

 

Megosztás