VÁLASZTÁS 2024 - Változik az egyéni választókerületi beosztás Budaörsön

2024-04-02 | Helyi dolgok
Szükségessé vált a 2014-ben kialakított önkormányzati egyéni választókerületi beosztás módosítása, mivel az egyes választókerületek a területükön lakcímmel rendelkező választópolgárok száma alapján az azóta eltelt idő települést érintő demográfiai mozgásai miatt már nem voltak arányosak.

Városunkban a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény értelmében – hasonlóan a 2014. és 2019. évi választásokhoz – , a 2024-ben esedékes helyhatósági választáson is tíz egyéni választókerületben szerezhető majd képviselői mandátum a négy kompenzációs listáról betölthető képviselői hely mellett.

A helyi választási bizottság által véleményezett és a helyi választási iroda vezetőjének, azaz az önkormányzat jegyzőjének jogerős határozatával kialakított új választókerületi rendszerben egyes címek, közterületek meghatározott szakaszai vagy akár teljes közterületek is a korábbihoz képest más választókerülethez kerültek besorolásra.

 

A változások a település választópolgárainak közel egytizedét érintik. Ezért – bár a húsz szavazóhelyiség várhatóan a továbbiakban is a korábbi helyszíneken kerül kialakításra – , előfordulhat, hogy a megszokottól eltérő szavazókört kell majd felkeresniük az önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2024. évi választásán, melyre az Európai Parlament tagjainak megválasztásával egyidejűleg kerül sor 2024. június 9-én.

A körzetesítési feladatok elvégzésére (vagyis a szavazókörök kialakítására és az egyes címek szavazóhelyiségekhez rendelésére) a most módosított egyéni választókerületi beosztást is figyelembe véve a későbbiekben kerül sor, melyről külön tájékoztatást adunk majd.

Javasoljuk, hogy figyelmesen tanulmányozzák a Nemzeti Választási Iroda által a választást megelőző 51. napig megküldött értesítőt, és idejében tájékozódjanak a szavazás pontos helyszínéről!

Budaörsi Helyi Választási Iroda
Választási Információs Szolgálat

(Forrás: budaors.hu)

Megosztás