Változások a hulladékok leadásában és begyűjtésében

2023-08-21 | Közélet
Amint azt sokan tudják, a nyár eleje óta a MOL látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat Magyarországon. A változásokkal kapcsolatban folyamatosan frissülnek az információk, most Félegyházy-Megyesy Péter, a Települési Agrárgazdasági Bizottság vezetőségi tagja, a budaörsi KÉSZ elnöke osztott meg velünk néhány új információt.

Félegyházy-Megyesy Péter a minalunk.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a mezőgazdaságot is úgy, mint más gazdálkodási és lakossági területet, kiemelten érinti a hulladékgazdálkodás. A racionális, tudatos fogyasztási szokások kialakítása fontos feladat a témával foglalkozók számára. A tudatos fogyasztáson keresztül tudjuk csökkenteni a képződő hulladékok menyiségét, illetve olyan irányba terelhetjük a fogyasztói szokásainkat, hogy lehetőség szerint a megtermelt hulladékunk nagy része újrahasznosítható lehessen.

A Települési Agrárgazdasági Bizottság az ilyen irányú szemléletformálást és tájékoztatást kiemelt feladataként kezeli. Ennek megfelelően kívánja tájékoztatni a budaörsieket arról, hogy a megváltozott hulladékezelési rendszerben hol tudják leadni a nem kommunális hulladékokat. Ebben segítheti a lakosságot az alábbi táblázat.
N.T.

Július 1-jén életbe lépett az új hulladékgazdálkodási rendszer. Mi a teendő az elhasználódott gumiabroncsokkal?

Köteles lesz átvenni a forgalmazó: 2023. október 1-től a gumiabroncs forgalmazónak vagy a hulladék átvevő telephelynek ingyenesen át kell vennie a visszavitt abroncsokat. Ez a szabály a mezőgazdasági vagy erdőgazdasági gépekhez és járművekhez használatos abroncsokra is vonatkozik.

Hol lehet leadni a használt gumiabroncsot? A forgalmazás helyén illetve a kijelölt átvevő helyeken.

Köthetik-e új abroncs vásárlásához a leadást? A használt abroncs átvételét nem köthetik új abroncsok vásárlásához. A visszavett gumiabroncsok elszállításáról a koncessziós társaság gondoskodik.

(Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

 

 

 

Megosztás