Van-e városközpontunk?

2023-10-17 | Budaörs
Végiggondolva gyermekkorom Templom terének épületeit - akkor még Béke térnek nevezték - itt, mondhatni Budaörs község központjában, minden beszerezhető és megtalálható volt.

Kezdjük a hegyek felőli oldalon a mai körforgalomnál: itt állt a Negyedes család kis zöldség-gyümölcs áruló épülete (mára lebontva), a minden hasznos árucikket gyereknek-felnőttnek kínáló „Dicsőffy” (ahol a temetkezési iroda van), a mostani kisparkoló helyén egy jól felszerelt Ruházati bolt, mellette csemegeüzlet. A katolikus templom mellett a helyi önkéntes tűzoltók épülete (ma étterem Szertár néven), majd a templom másik oldalán, a nagy háztömb helyén a Juhász-fagyizó és cukrászda.

A körforgalom másik oldalán még áll a valamikori lányiskola, amely először koedukált általános iskola lett, majd a község postája, rövid ideig OTP (ma a főépület teljesen kihasználatlan, szakkörök és néha egy kis bulizás színhelye).

Azelőtt a posta kb. a mai Telekuckó helyén volt, az első OTP pedig a mai olasz üzlet saroképületében nyílt meg. Az olasz pékség mellett már régen is lépcsőn kellett felmenni a trafikba, amelyet gyerekkoromban egy valószínűleg hadirokkant bácsi vezetett.

De maradjunk még a lányiskola oldalán – innen továbbhaladva volt (egészen napjainkig) a község gyógyszertára, a hamburgerező külön nagy épületében pedig a Németh család hentesüzlete. (Időközben egy nagyszerű kis üzlet, a HolMi is itt kínálta áruját.)

Majdnem körbe is jártuk már a Templom teret, de említsük még meg a másik iskolát is az Esze Tamás utcában (ma az átépítés alatt álló Szent Benedek Iskola), amely a fiúiskola, majd az I. sz. iskola volt. Az Esze Tamás utcában pedig szabadon vihették ki a piacra terményeiket a budaörsiek.

Van, amit sajnálunk, hogy eltűnt (pl. a patinás gyógyszertár), de azért örülhetünk néhány újabb dolognak, ami szinte hiánypótló (gondolok itt a Szertár Kávézóra), és egy régi visszatérésének is, mint a Juhász fagyizó – persze így sem központi tere már Budaörsnek a Templom tér.

Egyáltalán: van még városközpont, ahol lehetne sétálni, találkozni, beszélgetni?

SzK

Megosztás