Van mentális hatása a légszennyezésnek? - vitatkoznak a tudósok

2019-09-02 | Budaörs
A légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okoz és csökkenti a várható élettartamot, hanem mentális betegségek kialakulásával is kapcsolatba hozható - szól az állítás.

A Chicagói Egyetem egyik kutatója kiemelte: miközben a mentális betegségeknek számos kiváltó oka lehet, ezek között a levegő szennyezettsége egy új tényező. Hozzáfűzte: a kutyákkal és rágcsálókkal végzett kísérletek azt mutatták, hogy a légszennyezettség bejut az agyba, ahol gyulladást okoz, ami olyan tünetekkel jár, mint a depresszió.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a légszennyezettség évente 7 millió ember halálát okozza, ami több, mint ahányan összesen meghalnak a háborúk, gyilkosságok, tuberkulózis, AIDS és malária következtében. A ma született gyermekek életét átlagosan 20 hónappal rövidíti meg a szennyezett levegő – állapította meg egy amerikai nonprofit kutatóintézet idei jelentése.

Egy tanulmány szerint a légszennyezettségnek való kitettség gyermekkorban több mint kétszeresére emelte a skizofrénia kockázatát a dán páciensek körében, de a személyiségzavaros, depressziós és bipoláris zavarban szenvedők aránya is megnőtt.

Olyan vélemény is van azonban, hogy a kutatóknak nem sikerült ezt egyértelműen igazolniuk. „A nagy adatbázisok elemzése ellenére a rendelkezésre álló bizonyítékoknak jelentős hiányosságai vannak, és a lehetséges torzítások hosszú sora érvénytelenítheti a megfigyelt kapcsolódásokat”

Azt hiszem, érdemes tovább kutatni a témát…

SzK

(Forrás: origo.hu)

 

Megosztás