Vége a vakációnak…

2022-09-02 | Közélet
Itt van az ősz, itt van újra S szép mint mindig énnekem Tudja Isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem. /Részlet Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra c. verséből/

Tanácsok a biztonságos iskolakezdéshez:

Az iskolába vezető úton mindig legyünk nagyon elővigyázatosak és körültekintőek. Mutassunk példát gyerekeinknek, a közlekedési szabályokat minden esetben tartsuk be, még ha nagyon sietünk is.

Akik már egyedül járnak iskolába és haza, mindig a megszokott, biztonságos útvonalat használják. Idegenekkel ne álljanak szóba vagy nagyon rövidre zárják a beszélgetést. Idegen autójába SOHA nem szabad beszállni, még akkor sem ha szülőkre hivatkoznak.

Fontos szem előtt tartani, hogy értékeink biztonságáért és védelméért mi magunk tehetünk a legtöbbet. A mai fiatalok többsége már rendelkezik valamilyen technikai eszközzel ( okostelefon, tablet, Ipod stb.), amelyeket mindig biztos és zárt helyen kell tárolni. Amennyiben a gyereknek adunk zsebpénzt, mindig annyit vigyen magával, ami aznapra szükséges.

Az iskolában is TILOS az ERŐSZAK minden formája. Játékból, poénból vagy csak a diáktársak előtti menőzésből sem szabad a másik embert sem tettleg, sem szavakkal vagy az Interneten keresztül bántani, megalázni. Ezeknek súlyos KÖVETKEZMÉNYEI lehetnek.

A kábítószerek sajnos már az iskolák környezetében is előfordulnak. Tudatosítani kell a gyerekben azt, hogy ha bármilyen ismeretlen tablettát, „cukorkát”, vagy egyéb más anyagot kínálnak számukra, azt SOHA SENKITŐL ne fogadják el. Érdemes a gyerekekkel leülni és beszélgetni a kábítószerek káros hatásairól és használatuk a következményeiről.

Egyedül otthon… ha a gyerekek egyedül maradnak otthon, emlékeztessék őket arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, milyen információt oszthatnak meg. Ha van egy megbízható ismerős, szomszéd, meg lehet kérni, hogy nézzen rá a gyerekre.

INTERNET. Nagyon fontos a gyerek figyelmét felhívni az Internet veszélyeire, a chatelés szabályaira. Idegeneknek SOHA ne adjon meg személyes adatokat, ne küldjön és ne tegyen fel olyan fényképet, amit később megbánhat. Ami az Internetre felkerül az ott is marad!
Bővebb információ és hasznos tanácsok találhatóak a www.biztonságosinternet.hu és a www.saferinternet.hu oldalakon.

Jogok és kötelezettségek! Fontos hogy a gyerekek ismerjék jogaikat és emellett természetesen a kötelezettségeiket is, hogy alkalmazni tudják ezeket saját maguk és diáktársaik védelme érdekében. Felelősségteljes és másokat segítő attitűd alakuljon ki bennük.
A gyerekek jogairól és kötelességeiről bővebb információkat találhatunk a www.unicef.hu oldalon.

Biztonságos és sikerekkel teli tanévet kívánunk!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

 

Csillag-Simon Katalin r. zászlós

bűnmegelőzési előadó

Budaörs Rendőrkapitányság

Megosztás