Végleg bezár a néhai olimpiai bajnok, Igaly Diána budaörsi lőtere

2023-06-08 | Budaörs
A lőtér sorsa több mint 15 éven át tartó harc után pecsételődött meg, az önkormányzattal vívott küzdelem végére a Kúria tett pontot. Az Igaly Budaörsi Koronglőtér ezzel most végleg megszűnik.

Apja alapította

A lőtér története egyébként egészen 1971-ig nyúlik vissza: az 56 éves korában meghalt legendás sportoló, Igaly Diána édesapja, Igaly József alapította, akinek a nevét az Igaly József Lövész Klub Sportegyesület máig viseli, írja a Sportal.

Folyamatos küzdelem

Az olimpiai bajnok sportolónak azonban még éltében is rengetget kellett küzdeni, hogy a lőtér ne zárjon be, a budaörsi önkormányzattal megállás nélkül ment a harc, ugyanis az ott élők nyugalmára hivatkozva igyekeztek bezáratni a létesítményt. Igaly Diána azonban szívügyének érezte, hogy megmaradjon a lőtér, még annak ellenére is, hogy az önkormányzat zajrendeletek révén hétköznaponként kétszer két órára korlátozta a működését.

Nincs tovább

A jogi hercehurca végére amúgy az tett pontot, hogy a Natura 2000-es besorolású, védett természeti területnek nyilvánították a helyet, a Kúria pedig mos túgy döntött, így nem lehet engedélyezni tovább az üzemeltetést.

Fia közölte a hírt

Igaly Diána halálát követően amúgy a fia, Czirják Tamás igyekezett tovább vinni édesanyja hagyatékát, ám most az egyesület Facebook oldalán ő maga számolt be a szomorú hírről.

Fenyegetés

„Tisztában voltam vele, hogy milyen teherrel jár az, ha tovább akarok harcolni a lőtérért. Édesanyámat telefonon keresztül fenyegették, ő ennek ellenére is harcolt tovább. A szeme előtt lebegett a kitűzött célja, előttem is, folytatni akartam és akarom. Mindent megtettünk a lőtér érdekében, de sajnos ez most kevésnek bizonyult” – írta Czirják, aki a Sportal megkeresésére elmondta, nem akar a témában bővebben nyilatkozni.

További lehetőségek

A posztban a férfi egyébként arról is írt, hogy a területre lakóparkot és magánkórházat is szerettek volna építeni. Czirják Tamás a drámai döntés ellenére azt írta, keresik a lehetőségeiket, hogy hogyan maradhatna életben az egyesület.

Nagy csapás

A Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára, Sinka László is megszólalt az ügyben, elmondta, ez hatalmas csapás a sportág számára. „Egyrészt, mivel megszűnik egy újabb koronglőtér, amiből egyébként is kevés van az országban, pedig olimpiai versenyszámról van szó. Másrészt, ez egyfajta arculcsapása Igaly Diána emlékének is. Ebben a lőtérben az egész család élete munkája volt”

A polgármester örül

Wittinghoff Tamás polgármester úgy gondolja jó döntés született. „Többé nem fog előfordulni, hogy ha valaki délután kiül a kertjébe vagy kinyitja az ablakot, akkor háborús övezetben érzi magát, ami napjainkban még szomorúbb összefüggéseket is felvet” – magyarázta a lapnak.

(Forrás: budapestkornyeke.hu )

Megosztás