Zöldfelület? Ugyan már!

2021-11-06 | Közélet
(Módosította a képviselő-testület a város zöldfelületeinek és zöldterületeinek megóvásáról, használatáról, fenntartásáról és fejlesztéséről szóló rendeletét, amelyben pontosították többek között a zöldterületi parkolási tilalomra és a fapótlásokra vonatkozó szabályozást.) Két példa ezzel kapcsolatban.

Így tűnik el a füvesítés
Ha útfelújítás van Budaörsön, a kivitelezők – a munka végeztével – mindig ültetnek pázsitot az útszegély és a járda közé : hoznak földet, elszórják a fűmagot, és ha maguk a lakosok nem állnak oda is autóikkal vagy nem szórnak rá gyomirtót (!), hamarosan üde zöld szín keretezi útjainkat.

Sajnos gyakran nem ez a helyzet. Hiába van kiépített parkoló a járda mellett, ráállnak a fűre is vagy éppen ezt a részt használják különböző építési, felújítási munkákhoz szükséges anyagok tárolására, keverésére.
Még ott is tönkreteszik a füvet, ahol saját udvarukba állhatnának be az autónak fenntartott helyre. Ennyire sietnek mindig? Nincs idejük beállni még éjszakára sem?

Miért olyan jó mindig más munkáját, a szép környezetet tönkretenni? A közös területet, vagyont nem kell megvédeni, csak azt, ami a kerítésen, a kőfalon belül van? Ez csak egyszerű hanyagság, nemtörődömség vagy ennél több?
De jó lenne, ha végre megváltozna ez a szemlélet! Vagy csak a szankciók segíte(né)nek?

Három hatalmas tuja története
Megdöbbenve láttam, hogy az új lakó kivágta a hatalmas fákat az utcán, a háza előtt. Mindenképpen utána akartam járni a dolognak és megkerestem a polgármesteri hivatal illetékeseit.

Az igazgatási iroda megköszönte az észrevételt, de először nem talált engedélyt a fák kivágására, majd végül mégis – és jó tudni, mi a helyzet az utcai fák eltávolításával úgy általában. Itt a teljes válasz:

Újabb tájékoztatását ismételten megköszönöm, mert ezen lakossági jelzések elengedhetetlenek városunk zöldfelületeinek fenntartásában, megfelelő karbantartásában, bővítésében.

Az iratkezelő rendszerben kollégáim ismét ellenőrizték a lehetséges előzményeket, és kiderült, hogy – korábbi tájékoztatásommal ellentétesen – érkezett kérelem a tuják eltávolítására.

A közterületi fakivágási eljárások során minden esetben kérjük hivatalunk főkertészének véleményét, aki helyszíni szemlét követően ad szakmai állásfoglalást a kivágás indokoltságáról, vagy annak hiányáról. Az Ön által kérdezett három darab tuja kivágása kapcsán is beszereztük a főkertészi véleményt, mely alapján a kivágásra az engedélyt megadtuk.

Az eltávolított növényeket 2022. szeptember 30. napjáig kell pótolni, amit hivatalunk ellenőrizni fog.

Reméljük, így is lesz – én mindenképpen „ellenőrzöm”.

SzK

Megosztás