Takarékoskodj okosan!

2022-09-17 | Közélet
Ma már mindenki számára világos, hogy vissza kell fogni a fogyasztásunkból. Eljött a takarékoskodás ideje. Hogyan tegyük, hogy értelme legyen és a pénztárcánk is megérezze?

Ha komolyan vesszük az energiatakarékos, környezet- és klímabarát életmódot és szeretnénk könnyíteni a család, és a természet terhein, átfogó cselekvésre van szükség.

Keressük meg és használjuk az energiatakarékos beállításokat:

Amikor otthon vagyunk a termosztátot állítsuk 19-21°C-ra, és éjszakára, illetve amikor min. 5-6 óra hosszára elmegyünk, vegyük 2-3°C-kal lejjebb. Elérhető megtakarítás: A fenti beállításokkal 7-15%-kal csökkenthetjük fűtési költségeinket.
Ellenőrizzük a vízmelegítő beállításait: az 50-60 °C-os vízhőmérséklet általában elegendő (természetesen vegyük figyelembe családunk és bojlerünk méretét). Elérhető megtakarítás: Ha 60-80°C-ról 50°C-ra állítjuk a vízhőmérsékletet, 20-50%-kal csökkenhet a felhasznált energia mennyisége.
A hűtő és mélyhűtő esetében is érdemes ellenőrizni a hőfokot! Az ajánlott hőmérséklet: hűtő: +5°C, mélyhűtő: -18°C. Elérhető megtakarítás: Ha rosszul van beállítva a hőfok (túl alacsony), fokonként kb. 5%-kal nő az energiafogyasztás.

Érdemes átgondolnunk használati szokásainkat is:

Figyeljünk oda, hogy semmit se működtessünk feleslegesen!
Fordítsunk extra figyelmet az otthoni irodára! Alkalmazzunk energiatakarékos beállításokat és áramtalanítsunk minden eszközt, ha már nem használjuk.
Ritkábban és teljes kihasználtsággal működtessük a mosogató-/ mosó-/ szárítógépünket.
Ha tudjuk, váltsuk ki elektromos gépeinket áramot nem igényelő, kézi megoldásokkal (pl.: habverő helyett kézi mixer, porszívó helyett seprés)

Főzés
A főzési idő csökkentése, és a hőveszteség elkerülése érdekében használjunk méretben egyező fedőt a fazekakon, lábosokon.
Ügyeljünk rá, hogy megfelelő méretű edényt használjunk – a főzőlap vagy gázrózsa mérete mindig illeszkedjen a
főzőedény méretéhez.
Amikor csak lehet, használjunk kuktát vagy egyéb nyomástartó gőzölő edényt, a főzéshez szükséges energia akár 70%-át megtakaríthatjuk így.
Kapcsoljuk ki a sütőt 5 perccel a sütési idő vége előtt, és használjuk a maradék hőt az étel elkészítésének befejezéséhez.
Étrendünkbe beiktathatunk nyers vagy kevés főzést/sütést igénylő ételeket is.(Még egészségesebb is.)
A zöldséget és a gyümölcsöt csöpögtető edény segítségével, álló vízben mossuk. Ha lehet, egy tálat használva, így
a mosóvizet másra is felhasználhatjuk, pl. szobanövények öntözésére.

Tartsunk egy üveg vizet a hűtőben, arra az esetre, ha megszomjaznánk, ahelyett, hogy hosszan folyatnánk a csapot a hideg vízért.
Egy csöpögő csap évente akár 5500 liter vizet is elpazarolhat, ezért jól zárjuk el a csapokat és javíttassuk meg az elromlottakat.
Ha nincs lehetőségünk másként, csak folyó vízben mosogatni, fontoljuk meg a konyhai csaptelepek víztakarékos csapokkal, betétekkel való felszerelését, így csökkenthetjük vízszámlánkat.

Hűtő beállítása, karbantartása
A konyhai gépek közül a hűtőszekrény a hét minden napján 24 órában üzemel, fogyasztja az energiát, ezért
figyeljünk rá, hogy ne legyen nagyobb hűtőnk, mint amekkorára szükségünk van.
Fordítsunk figyelmet a megfelelő hőfok beállítására is (ajánlott: hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C), és ezt rendszeresen ellenőrizzük hűtőhőmérővel. Ha túl alacsony a hőmérséklet, fokonként kb. 5%-kal nő a fogyasztás.
Ha lehet, ne állítsuk a hűtőt radiátor, tűzhely vagy mosogatógép mellé, ne legyen alatta padlófűtés, és ne érje közvetlen napsütés sem, mert ez is növeli a gép fogyasztását.
A hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot tartsuk tisztán a hatékony légcsere érdekében. Ha ezt elmulasztjuk, a felhasznált energia akár 30%-a is elveszhet!
A folyadékokat mindig lefedve tegyük a hűtőszekrénybe, különben párolognak és túlterhelhetik a kompresszort.
Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, mert a készüléknek többet kell dolgoznia, hogy újra lehűljön.
Ne nyitogassuk feleslegesen, illetve semmi esetre se hagyjuk hosszabb ideig nyitva az ajtót.

Forrás: Kislábnyom hírlevél

s.k.

Megosztás