A budaiföld-bányászok és piktortégla-készítők

2020-07-03 | Budaörs
Régen, ezek a napjainkra már kihalt foglalkozások, szorosan összetartoztak. Ugyanis a fehér agyagot, más néven a budaiföldet, a bányászok produktumát, a piktortégla-készítők dolgozták fel.

Sok budaörsinek adott munkát, megélhetést ez az iparág. Budaörs hegyeiben ma is láthatunk elhagyott piktortégla üregeket. Oda bemerészkedni szigorúan tilos és életveszélyes.

Az 1880-as évektől folytattak budaiföld-bányászatot a környéken. A feldolgozást nagyrészt a Szakály, Zirkelbach, Mayer, Dörflinger, Wendler, Herzog, Huber és az Eppich családok végezték.

A bányászok kora tavasztól késő őszig feljártak a Frankhegy oldalába. Szűk tárnákat vágtak a hegybe, kötelet erősítettek az oldalába, azon ereszkedtek le. Karbidlámpával világítottak. Csákánnyal felszerelkezve, gyakran térden csúszva keresték a fehér agyagot. Ami néhol 10-15 cm vastagságú volt, máshol másfél méter is lehetett. Vesszőkosárba, az úgynevezett svingebe lapátolták és kézben kihordták az ott várakozó lovas szekérre. A kocsit a célnak megfelelően átalakította a gazdája úgy, hogy a föld ne hulljon ki. A teher 25-30 mázsa is megvolt, ezt csak az erős, muraközi lovak tudták elhúzni. Egy nap egy fuvaros 3 fordulót is megtett nehéz rakományával.

Egykori bánya bejárata. Tilos a bemenet!

Ha a bányászok élete nehéz és veszélyes volt, legalább olyan kockázatos volt a szállítómunkásoké is. Írásos emlékek vannak arról, hogy a kőhegyi remetére, Wendler Ferencre ráomlott a föld, de a társai élve kimentették és ő kápolnaépítéssel hálálta meg a Szűzanyának a csodás megmenekülését.  A régiek még említenek olyan sajnálatos  esetet, amikor a több mázsás terhével araszolt le egy lovas kocsi a hegyről. A fék elromlott és a kocsi a vízmosásba zuhant, maga alá temetve embert és lovakat.

A fuvarosok a rakománnyal a piktortégla-készítő telepre mentek. Több is volt a községben, az egyik a mai Városháza környékén, az akkori Luncz kocsma mellett működött. Az agyagot beáztatták, kapával forgatták, míg egységes masszát nem kaptak. Ezt a műveletet férfiak végezték. Azután az asszonyok fából készített sablonokba töltötték, és a napra tettek száradni. A még lágy téglába vasbélyegzővel beleütötték a tulajdonos nevét. A munkásnők estére tetőtől-talpig agyagosak lettek.

A kész téglákat fuvarosok szállították a fővárosi építési telepekre. Ott a szobafestők megvásárolták és alapozó fedőanyagnak használták. A szintetikus festékek megjelenésével már nem volt szükség a piktortéglára.

s.k.

fotó: budaörsi piktortégla készítők

Megosztás