A budaörsi nyugdíjas pedagógusok az Unicum Múzeumban

2022-10-30 | Budaörs
Nagy érdeklődéssel vártuk a soron következő programunkat, mert kíváncsiak voltunk a világhíres család történetére, melynek tagjait nem is egyszer sújtotta a történelem, de minden nehézség, újrakezdés dacára életképes vállalatot működtetnek, immár több mint 200 éve.

Barátságos idegenvezetőnktől megtudtuk a likőr eredetét. Az ital receptjét a legenda szerint 1790-ben alkotta meg II. József udvari orvosa, a Zwack család egyik őse. Az állítólagos Dr. Zwack az uralkodó gyomorpanaszainak enyhítése céljából egy különleges gyógynövénylikőrrel kínálta II. Józsefet, aki nem győzte magasztalni az italt, és azt mondta: „Dr. Zwack, das ist ein Unicum!” („Dr. Zwack, ez egyedülálló!”)

Először egy filmösszeállítást láthattunk a család és az Unicum történetéről.

Az évtizedek során a család tulajdonában maradt az egyre fejlődő cég. A II. világháborúban Budapest bombázásakor a Zwack-gyár is súlyos károkat szenvedett. 1944-ben három bombatalálat érte a gyárat, ami pedig az épületből megmaradt, azt a németek kivonulásuk előtt felgyújtották. 1945-ben a család a romok között, két helyiségben látott újra munkához. Elkezdték a gyár újjáépítését, modernizálását is, ám jött a következő csapás: a gyárat 1948 őszén – kártalanítás nélkül – államosították.

Ezek után a család kalandos körülmények között kényszerült elhagyni az országot.

1988-ban Zwack Péter visszatért Magyarországra. Annak ellenére, hogy vállalatukat államosították, a Zwack család nem kapta vissza az Unicumot gyártó céget és a gyárépületeiket, hanem mindent vissza kellett vásárolniuk.

A következőkben az Unicum Múzeumot tekintettük meg. Családi fotók, díjak, korabeli újságcikkek, plakátok mellett pazar gyűjteményt láthattunk a termékek sokféleségéből. Az Unicumot 2015 óta hungarikumként tartja számon. A palack azért zöld, mert az a természet színe, és azért gömb, mert az a legtökéletesebb alakzat és egyben a lélek formája.

Leghíresebb és legismertebb plakát a vízből kiemelkedő férfi – a „vizes ember” – több mint 100 éves.

Meglátogathattuk az „Unicum Szívének” elnevezett régi lepárlót, és a pincét.

Az Unicum receptje szigorúan titkos, mindössze négyen tudják az egész világon. Több mint 40 féle gyógynövényből készül. Többek között kalumbagyökér, narancshéj, gyömbér, rebarbara és kardamom adja a különleges aromáját. Mindezeket néhány hétig finomszeszben áztatják, hogy a szükséges ízanyagok kioldódjanak belőlük.

Az Unicum sajátságos zamatának elérésében a hat hónapos tölgyfahordós érlelés is nagy szerepet játszik.

A pincében patikatisztaság uralkodott. Két fajta italt kóstoltunk – az eredetit és egy Unicum szilvát, ami egy újabb termék.

 

Zwack Unicum Nyrt. az elsők között volt Magyarországon, aki fenntarthatósági jelentést tett közzé, melynek fontos része a környezetvédelem. Az Unicumhoz felhasznált, vegyi anyagtól mentes gyógynövények olyan gazdaságokból érkeznek, melyek megfelelnek a legmagasabb követelményeknek.

Zwack Péter közel húsz év után, 2008-ban adta át a stafétabotot a család következő generációjának. Jelenleg Zwack Péter fia, Zwack Sándor az igazgatóság elnöke, lánya, Zwack Izabella az igazgatóság tagja, így a családi hagyomány a hatodik generációra öröklődött.

Felértünk az udvarra,és éppen szívélyesen búcsúztunk az idegenvezetőnktől, amikor maga Zwack Sándor gördült be autóján. Nem hagyhattuk ki, hogy üdvözöljük, köszönetet mondjunk, gratuláljunk és még énekeltünk is neki. Ő meglepő közvetlenséggel fogadta mindezt. Örömmel beállt közénk a csoportkép elkészítéséhez. Ha lehet mondani, ez volt a „hab, az Unicumon”.

Tudtuk, hogy jó lesz ez a programunk…de ennyire?

Köszönjük Bandur Erzsébet elnökünk ötletét és gondos szervezését.

s.k.

Megosztás