A Budaörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület tagjai a Jeli Arborétumban jártak

2023-05-13 | Budaörs
A szervezők a legjobb időpontot választották az arborétum meglátogatására. Teljes pompájukban fogadtak a rododendronok. És még az időjárás is kegyes volt hozzánk.

A Jeli arborétum nem csak Magyarország, de Európa egyik legszebb botanikus kertje.

1922-ben kezdte kialakítani gróf Ambrózy-Migazzi István, a kor egyik legnagyobb botanikusa. Figyelembe vette az elhagyott birkalegelő talaj-szerkezeten kívül a szubalpin és a mediterrán hatás együttes jelenlétét.. A párás, szűrt napfényű környezet kialakításához több tucat fenyőfélét, tuját, tiszafát, babérmeggyet, buxusok, madárbirsek és borbolya félék tömegét ültette el.

Személyiségéről sok mindent elárul a vallomása:„Mennyivel boldogabb a névtelenség, mint a rang és az átokverte társadalmi kötelezettségek.
Ezért gondolom, hogy a rám maradt vagyonnak csak úgy adok értelmet, ha elvetem. Ha leszek a virágos gróf, a bolond.”

Ami a legtöbb látogatót vonz, az a rododendron virágzás, amikor több száz bokor ontja egyszerre a virágait. Ilyenkor szinte az egész arborétum virágba borul, és a gyönyörű, pompázatos színek mellett a finom, bódító illat ejti ámulatba a látogatókat. Ez az esemény Európa-szerte ismert, rengeteg országból utaznak ide az emberek azért, hogy sétálhassanak ebben a gyönyörűséges mesebirodalomban. Csodálattal álltunk a színek kavalkádja előtt.

A bátrabbak felmásztak a 20 méter magas gróf Ambózy-Migazzi István-kilátóba, ahonnan a Japán és a sziklás-hegységi tájövezetre tekinthettek rá. 

A kiadós ebéd után, amit Sárváron, a hangulatos Platán Fogadóban fogyasztottunk el, bérelt buszunk a várhoz szállította csoportunkat.

A Sárvár központjában álló Nádasdy-vár Vas megye egyik leglátványosabb, de egész Magyarország egyik legépebben maradt várkastélya.

Díszterme ámulatba ejtő. Falfestményeit, berendezést csodálva azon elmélkedtünk, hogy milyen szerencse, hogy mindezt láthatjuk, megmaradt a vérzivataros történelem során.

Megtekintettük a Bajor kiállítást, az ott látott tárgyaknak különleges története van . A vár akkori tulajdonosai,a Wittelsbach család a második világháború végén azonban kénytelenek voltak visszamenekülni Németországba az előrenyomuló szovjet csapatok elől. Amit nem tudtak magukkal vinni, – értékes festményeket, vázákat és étkészleteket a vár egyik kamrájába falaztatták be. Ezeket a kincseket csak hét évvel később, 1952-ben találták meg a Nádasdy-várban létesített múzeum kutatói a vár renoválása során. A 1249 darab értékes műtárgy állami tulajdonba került, majd 1989-től ki is állították őket a várban.

Fáradtan, de szép élményekkel telve értünk haza Budaörsre.

Köszönjük a szervezőknek, Frank Anikónak és Istvánnak ezt a remek utat. Továbbá az Önkormányzatnak az anyagi hozzájárulást, ami a bérelt busz költségeit fedezte.

s.k.

Megosztás