A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus legújabb sikere

2021-05-05 | Budaörs
Örömmel adunk hírt arról, hogy a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus Krasznai Gáspár karnagy vezetésével  újabb trófeát szerzett  egy gigantikus  méretű, "Moscow Sound" nevezetű nemzetközi online kórusfesztiválon, - ezúttal Moszkvában -, ahol egyedüli kórusként képviselte Magyarországot.

Ez az esemény élőben is több száz kórust mozgat meg évente Oroszországban, most online is így volt. Másfél évesnél nem régebbi videó felvétellel lehetett benevezni a fesztiválra, amely április 1-24. között zajlott, de az interneten követhető volt és visszahallgatható jelenleg is.  A produkciókat egy öttagú szakmai bizottság értékelte: két moszkvai orosz, egy azerbajdzsáni, egy montenegrói és egy pesarói olasz karnagy, akik nem pontoztak, hanem osztályoztak. Az elérhető legmagasabb osztályzat a 10-es volt. Az orosz rendszerben nincs arany, ezüst és bronz minősítés, mint ahogy eddig megszoktuk, hanem azok a kórusok, amelyek 9 és 10 közötti osztályzatot értek el, azok I., a 8 és 8,99 közöttiek II., a 7 és 7,99 közöttiek pedig III. díjas besorolást kaptak. Az osztályzás szigorúságát  és komolyságát mutatja az a tény is, hogy 7 alatt már nem osztottak ki díjat. 

Nagyon sok kategóriában indultak a kórusok, a népzenétől kezdve a szakrális zenéig, de azon belül is osztódtak az együttesek életkor, létszám, zenei anyag stb. szerint.  10 perc műsoridő állt  rendelkezésre, amelyhez a budaörsiek ezt a három művet választották:

Deák-Bárdos György: Eli! Eli!

Vasile Cazan: Templom és iskola

Erkel Ferenc: Hunyadi László III. felvonás – Nászkar 

A felnőtt nagy vegyeskarok „Musica Sacra” kategóriában összesen 6 kórus kapott díjat, köztük a Sapszon Ferenc Kórus  8,3-as osztályzattal az elérhető 10-ből. Előttük végzett egy minszki fehérorosz kórus 9-es osztályzattal, valamint egy olasz kórus 8,4-gyel, ezután jöttek ők a 8,3-mal, majd utánuk egy orosz kórus 8,1-gyel és két olasz kórus 8-as osztályzattal. A többi kórus ebben a kategóriában nem érte el a 7-es osztályzatot.

Ez az eredmény azért is nagy  siker, mert egy több, mint száz kórusos kategóriában bekerültek az első hat díjazottba, azon belül pedig a harmadik legmagasabb osztályzatot kapták, ami ebben a minősítő rendszerben II. díjas besorolást jelentett. 

A várakozáson felüli eredményhez azonban nagyban hozzájárult Burkus Boglárka lelkes szoprán szólója és  Szabó Marcell briliáns zongorajátéka. 

Szerkesztőségünk nevében is gratulálok és sok sikert kívánok

s.k.

Megosztás