A kongresszus a pandémia óta az első világegyházi esemény

2021-08-25 | Budaörs
Operatív törzs alakul Budapesten a szeptember 5. és 12. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) lebonyolítására. A kongresszus idején, szeptember 4-12. között zajlik a hagyományos Ars Sacra fesztivál is.

A kongresszus a pandémia óta az első világegyházi esemény, így azt igen nagy figyelem övezi – számolt be Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a NEK titkárságának vezetője, hozzátéve: mivel a járványhelyzet miatt sokan nem tudnak személyesen ellátogatni a kongresszusra, az érdeklődők az interneten is bekapcsolódhatnak a rendezvényekbe, amelyeket öt világnyelvre tolmácsolnak.
A katolikus mellett más egyházak magasrangú vezetői is részt vesznek a kongresszuson, például Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka is.

Elsősorban a Hősök terén, a Kossuth téren, a Szent István-bazilika előtti téren, valamint a Hungexpón lesznek nagyobb események, így a budapestiek itt számíthatnak nagy számban zarándokok érkezésére.
A Magyar Vöröskereszt száz önkéntessel kapcsolódik be a munkába, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig egy rohamkocsit ajánlott fel, és további több ezer önkéntes jelentkezett segédkezni.

A rendőrség négyéves előkészítő munkával felkészült a kongresszus biztosítására – ismertette Kuczik János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka. Közölte: az idelátogató Ferenc pápa személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ látja el.

Elmondta, hogy napi kapcsolatban vannak a NEK titkárságával, így az egyházi programok jellegét figyelembe véve tudják biztosítani a helyszíneket, hogy a zarándokok zavartalanul gyakorolhassák vallásukat.
A rendezvények ideje alatt forgalomkorlátozásokra kell számítani, erről a rendőrség a honlapján ad majd tájékoztatást.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nagy szabadtéri eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni, ezeken a regisztráció csupán arra szolgál, hogy a jelenlévők közeli szektorokban kapjanak helyet. A Hungexpo területén lévő programok várhatóan teltházzal zajlanak majd, akárcsak a Papp László Budapest Sportarénában tartandó ifjúsági esemény. A kormány korábbi döntése értelmében a rendezvények mentesülnek az általános koronavírus-korlátozások alól. (Forrás: MTI)

A kongresszus idején, szeptember 4-12. között zajlik Budapesten a hagyományos Ars Sacra fesztivál is, melynek egyik fő helyszíne a Szabadtéri színpad a Szent István téren, a Bazilika előtt.

A szabadtéri színpadi produkciókban széles műfaji skálán vonulnak fel hazánk kiváló művészei, a mono-oparától kezdve a népzenéig találhatunk számunkra kedves programlehetőséget. A meghívott vendégek között szerepel: Sebestyén Márta, a Kaláka Együttes, a 4Akkord Show Kórus, Petrás Mária, Agócs Gergely. A művészi események mellett a Magyar Hungarikum Bizottság, valamint a Szent István Társulat beszélgetéseibe is bekapcsolódhatunk.
A Szent István téren rendezik meg a hagyományos Szent István Könyvhetet, emellett több egyházmegye, szakrális kiállító mutatja be tevékenységét, portékáit. Budapest ikonikus terén helyet kapnak a hungarikumok is. Mindez együttvéve egy színes és gazdag képet mutat egyházi és nemzeti értékeinkről.

A vásári faházak mellett a téren egy szabadtéri színpad is helyet kap, amelyen a vásári kiállítók bemutatóit és a kongresszus, valamint az Ars Sacra Fesztivál programjait élvezhetik a látogatók. A Bazilika mellett a Pálos rend történetét bemutató kiállítás is megtekinthető egy rendhagyó, autóbuszban elhelyezett, többnyelvű interaktív tárlatnak köszönhetően.

Az érdeklődők az esztergomi Prímás Pince ízletes ételeit és italait fogyaszthatják.

Az Ars Sacra Fesztivál színpadi programjairól további információ olvasható a www.ars-sacra.hu weboldalon.

(SzK)

Megosztás