A Világzene idei életműdíjasa, Lakatos Mónika

2020-09-25 | Budaörs
A napokban jött a friss hír a zenei világból, hogy Lakatos Mónika, a Romengo zenekar és a Cigány Hangok énekesnője nyerte el idén a Világzene legnagyobb kitüntetését, a Womex Artist Avard életműdíjat.

Lakatos Mónika két esztendővel ezelőtt a Romanino című albumával már nagyon komoly sikert ért el, ő lett akkor a World Music Charts Europe éves listájának 14. helyezettje. Ez a legrangosabb világzenei toplista, ami mindig 24 ország ötven rádiós szakemberének pontozásos szavazata alapján áll össze. A Budapesten rendezett ez évi világzenei expó történetében Lakatos Mónika az első cigány származású, és a Muzsikás együttes után egyben a második magyar díjazott.

„Mónikát az oláh cigány zenei hagyomány képviselői közül is kiemeli varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, valamint a zene iránti végtelen alázatossága” – írta róla facebook – posztjában a fesztivált szervező Hangvető zenei terjesztő társulás. Az énekesnő a díjat a Művészetek Palotájába szervezett gálakoncertje előtt veszi majd át október 24-én, a Budapest Ritmo feat. Womex fesztiválon.

Lakatos Mónika egy korábbi interjújában árulta el nekünk, hogy dalainak zömét a felmenőitől tanulta. Szerepelnek köztük 120-130 éves dalok is, sőt egy archív felvételen az édesapja hangja is hallható az albumán, több saját szerzeményével együtt. Mónika az 1996-os Ki Mit Tud?-on győztesként tűnt fel 16 évesen. Nem ő jelentkezett, a Holdvilág Színház akkori igazgatója, Malgot István nevezte be a vetélkedőre azt a kis színházi csoportot, amit ő hozott létre az ott élő cigány fiatalok bevonásával. Ebben a csoportban táncolt és énekelt Mónika is. A nagy siker után csak nagy sokára lehetett hallani felőle, ugyanis hamar megszöktette őt a családjából későbbi közösen alapított zenekaruk vezetője, Rostás Mihály.

Egy kislányuk született, és csak akkor fordultak ismét a zenéhez, amikor az Ando Drom alapítói meghívták őket a zenekarukba. Két év után azonban kiszálltak, és Romango néven saját zenekart alapítottak, mert a maguk szívéhez közelálló zenét akartak játszani. Nagyenyeden, az öregek közelségében nőttek fel, ahol nagy hagyománya volt a magyar népzenének és néptáncnak is. Nem csoda, hogy később saját zenéjükbe is beszűrődött a magyar népzene.

Rostás Mihály egy alkalommal elmondta a zenekarról, hogy „nem tudunk mi kottát írni, csak úgy összeálltak bennünk lassacskán a dalok, amikhez később a feleségemmel együtt megírtuk a szöveget. Ezeket mulatáskor is elővesszük – mondta -, és akkor is előkerülnek, ha bánatos az ember és csak magában dúdolgat…” Ők azt mondják magukról, hogy Nagyenyed a gyökerüket adta, Budapest pedig a nagyvárosi életterüket jelenti.

2010-ben a Grillus Kft. megjelentette a Kétháné című nagy sikert aratott lemezüket, ami nemsokára felkerült a világzenei rádiósok listájára, és ezzel elindultak a siker felé.
Abban az időben, amikor ők játszani kezdtek, még a gitár, a kanna és a kanál volt a középpontban. Ám az eltelt több, mint harminc év alatt a roma folk is változott. A fiatalabb nemzedék körében háttérbe került a tradíció.
De nem csak Budapesten, hanem az egész világon ma már ismét előtérbe került a hagyományokat is megőrző népi zene, kiegészülve akár a cigányzenével. De Rostás Mihály váltig állítja, hogy a cigányzene van olyan nyitott, hogy a más stílusú dalokat is elbírja. A régi dallamok nagy része ma is él a környezetükben, de ma már minden énekes beleteszi a maga lelkét és saját stílusát a dalokba. Egyre inkább tért nyer a dalokban a zenészekben és énekesekben feltoluló érzelmek, hangulatok, imporvizációk közvetítése is.

Idén a járványhelyzet miatt jórészt virtuálisan zajlik majd október 22-24-én a Budapest Ritmo feat. Ennek a Womex eseménynek a keretében, október 22-től 24-ig a nemzetközi zsűri által kiválasztott négy magyar zenekar, a Dalinda, a Magos, a Babra és az Ötödik Évszak élő koncertet ad a Müpa Fesztivál Színházában. De még a Womex előtt, október 9-én és 10-én három fővárosi piacon, a Millenáris parkban, a Hunyadi téren és a Rákóczi téren a Budapest Ritmo fog Pikniket tartani, ahol a hazai világzenei színtér képviselői adnak majd ingyenes koncertet. A Millenáris parkban pedig ott lesz és fellép Lakatos Mónika is! – mondta el Weyer Balázs, a Womexet szervező Hangvető programigazgatója.
Menjenek el, legyenek ott, és tapsoljanak szívből Lakatos Mónikának!

R. V. összeállítása

Megosztás