Advent, karácsonyvárás régen

2021-11-25 | Budaörs
Az advent a karácsonyra, a kis Jézus születésére való felkészülés időszaka. Ebben az évben a várakozás ideje is másként fog alakulni a járvány miatt. Ismerjünk meg néhányat a régi szokásokból.

Az adventi időszakban eleink megtartóztatták magukat a zenés táncos mulatságoktól. A Katalin bált követően csak újévkor nyitottak ki újra a tánctermeket. „Katalin elzárta a hegedűt.”- járta a mondás. .A hajnali harangszó rorátera (Oraadi) hívta a híveket. Sok családnál az volt a szokás, hogy a gyerekekkel együtt mentek. A férfiak indulás előtt egy pohárka pálinkát ittak. Az volt az „Oraadischnops”

Hajnali mise a budaörsi katolikus templomban, 2019-ben.

Ha valaki Szent Borbála napján, december 4-én letört három gyümölcsfa vesszőt és vízbe tette, az megtudhatta, hogy milyen év várható jövőre. Ha a „Barbara Zweig” az éjféli mise előtt kihajtott, akkor bőséges gyümölcstermésre lehetett számítani. Ezen a napon a gyerekek virágcserépbe búzamagot vetettek, hogy karácsonyra kizöldüljön, és legyen mit ennie Jézuska szamarának. Karácsony napján aztán mécsest égettek a zsenge zöldben.

Szent Luca napjához – december 13 – számos népszokás fűződik országszerte.

Budaörsön féltek a titokzatos Lucianacht”‘-tól. Mindenki igyekezett, hogy az esti harangszóra otthon legyen. A gyerekeket már jó előre figyelmeztették. hogy Luca este végig járja az utcákat („Lucia keit rum”), és jaj, annak. akit véletlenül kint talál! Egy múlt század elejéről való leírásban (Bonomi Jenő) olvashatjuk, hogy akkoriban úgy tartották, hogy ezen a napon a boszorkányok is előjönnek. Tőlük még a felnőttek is féltek. Védekezésképpen lapátra parazsat, arra tömjént tettek, majd az „Atya, a Fiú és a Szentlélek” nevében kifüstölték a szobát, a konyhát, az istállót és még a padlást is.

December 21-e Szent Tamás napja. A szerelmi babonák közül nem az ólomöntés és a gombócfőzés a legrégebbi Budaörsön. Hajdanában ezen a napon a lányok megrugdalták az ágy lábát, elmondtak egy versikét és abban a meggyőződésben szenderedtek el, hogy álmukban megálmodják a jövendőbelijüket. Ha Szent Tamás estéjén egy lány bevitt a konyhába egy öl fát. és a fahasábok páros számúak voltak, akkor biztos lehetett abban, hogy a következő évben férjhez fog menni.

Adventben az esti bibliaolvasás szinte valamennyi családnál szokás volt.

A kisboltokban, a gyerekek örömére, megjelentek a helyi mézeskalácsos portékái – a csillag-, a karácsonyfa-, a csengő forma.

Az apácák betlehemi jelenettel készítették fel a Leányiskola tanulóit, amelyet bemutattak a szülőknek.

A karácsony közeledtével, az adventi időszakban készítsük fel magunkat Jézus eljövetelére. A mindennapi rohanásban próbálunk időt szakítani a csendre, a befelé fordulásra. A karácsony a kereszténység egyik legszebb ünnepe. Nagy izgalommal várjuk ezt az ünnepet.

Ilyenkor mindannyian legyünk békésebbek, türelmesebbek egymással.

s.k.

Megosztás