Az emléktábla a méltó helyére és megáldásra kerül

2023-09-05 | Budaörs
Olvasóink már biztos találkoztak a kőhegyi márványtábla hányatott sorsával. Sokunk örömére most visszakerült az eredeti helyére.

Városunk egyik szimbóluma a Kőhegyen álló négy és fél méter magas kereszt. A 2. világháború előtt is állt ott egy, de azt vasgyűjtés céljából eltávolították. Az új fémkereszt felavatására 1995. június 17-én került sor. Egy Németországba kitelepített testvérpár készíttette és szállíttatta szülőföldjükre, a Budaörsi Honi Egyesület, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata, Budaörs Város Önkormányzata és nem utolsósorban a Budaörsért Alapítvány összefogásával.

Az akkor felállított emléktáblát hat éve vandálok összetörték. A Heimatmuseum munkatársai  összeszedték a darabokat és beszállították a múzeumba. Aztán minden maradt a régiben.

A szomorú történet akkor fordult kedvezőre,amikor a Wendler Ferenc Alapítvány néhány hónapja gyűjtést szervezett. Lokálpatrióta budaörsi családoktól hamarosan érkeztek az adományok.A Minálunk is hozzájárult saját eszközeivel a sikeres gyűjtéshez. Megfelelő kivitelezőt is sikerült találni.

– 2017-ben jelezte a BNNÖ néhány munkatársa, hogy a kereszt emléktábláját összetörték. – tájékoztatott Kovács Richárd, a Wendler Ferenc Alapítvány vezetője. – Mint a Kőhegyi szakrális hely fenntartója nem lepődtem meg, mert ez időben rendszeresek voltak a rongálások a kápolna körül, és a kápolnán is. Kértük Wittinghoff Tamás polgármesterrel együtt a rendőrség segítségét, és a lakosságnak próbáltuk minden lehetséges fórumon elmondani, hogy a Kőhegy és a kápolna mindannyiunké, Budaörsé, a budaörsieké, tehát közös ügyünk, hogy vigyázzunk rá, óvjuk, és megtartsuk. A kereszt és a kápolna városunk szimbóluma, mindenki aki az autópályán közlekedik, akár honnan is jön, akárhová is megy, tudja, Budaörsön a hegyen kis ékszer kápolna van, a kereszt mellett.

Az összetört táblára a BNNÖ kért be árajánlatokat, és azonnal szembesült azzal, hogy a sok betű vésése miatt a tábla elkészítése borsos árban lesz. Így felmerült a kérdés, hogy ki fizesse. Komjád János többször is megkeresett engem is, a kabinet irodát is, de nem történt semmi érdemleges sajnos. Majd amikor a Minálunk munkatársa is megkeresett, azt gondoltam, hogy az alapítvány lehető legjobb jogi személy lesz a gyűjtés megszervezésére. Az jutott eszembe, hogy a kereszt mindannyiunké, ezért ökumenikus gyűjtésre kértem engedélyt a plébánia hivataltól, és az összeg nagyon gyorsan össze is gyűlt. Első szempont az ár volt, a második hogy beépítéssel együtt történjen a meg a munka. A DINPI parkőrrel egyeztetve a tábla besüllyesztésre került, így vandál biztosabb lesz. Keményebb anyagból készült, nem márványból, hanem gránitból, és nem 2 cm vastag, hanem 3 cm. A szöveg megegyező lett az eredetivel, a német rész begépelését a Heimatmuseum munkatársai végezték el a kőfaragót segítve a gravírozó gépének programjába, köszönjük nekik! A gyűjtés végösszege és az erre fenntartott számla kivonata nyilvános, bárki elkérheti, a lelkészeknek át fogom adni. Minden kedves adakozónak hálás köszönet!

Az ünnepi szentmise szeptember 9-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a Kőhegyen a Szeplőtelen Fogantatás Kápolnánál. Ezt követően kerül sor az emléktábla ökumenikus megáldására.

12.00 órakor beszédet fog mondani az egykori állíttató alapítvány volt kurátora.

A tábla visszakerült a méltó helyére, ahol volt és ahová való.

s.k.

Megosztás