Azért szeresd a nagymamát

2021-02-04 | Budaörs
Egy éve tart a minden erőnket és érzelmeinket felemésztő élethelyzet. Éppen ezért vigyázni kellene minden közéleti szereplőnek a nyilvánosság előtt tett kijelentéseivel.

A témában nyilatkozó úgy vélte, hogy a korlátozó intézkedések   csakis az idősek  védelmében fogantak.S hogy minél előbb megszabaduljunk a korlátozásoktól  a fiatalok is oltassák be magukat,nehogy fertőzzenek, hangzott a jó tanács.

Az oltás felvételére való buzdítás fontos dolog habár a sok győzködő információ dacára nagyon sok fiatal vallja azt, hogy neki nem szükséges, hiszen nem ő van veszélyben.

A téma tehát az oltások felvételéről szólt és az abban nyilatkozó meghívott vendég  arra biztatta a fiatalokat, hogy oltassák be magukat, mert hát kiért is kell a kijárási tilalmat elszenvedniük? Na kiért? –kérdezte hatalmas pátosszal. Hát a nagyszülőkért!  Hiszen ők a veszélyeztettet korosztály! Ne fertőződjön meg a fiatal már csak azért sem  hogy ne fertőzzön tovább.Jöjjön az oltás és utána ott lesz a kezekben a plasztik kártya, amivel aztán oda mehetnek a fiatalok és a beoltottak ahova csak akarnak-mondta végezetül.Még gondolatnak is morbid ugyan de valóban az jutott az eszembe, hogy mi lett volna, ha gyerekkorunk egyik  kedvenc története a Piroska és a Farkas a jelenben játszódna. Már pedig ahogyan az elmúlt egy év eseményei bebizonyították semmi sem lehetetlen. Mindent el lehet érni példabeszédekkel, félelem keltéssel, agitációval és az aranyos Piroska lassan már nem is haragszik a farkasra hogy a nagymamát bekebelezte.  Mert ugye,ha a nagyszülő nem lenne veszélyeztetett korú, akkor mennyivel egyszerűbb lenne az élete Piroskának.. Hiszen ő nincs veszélyben csakis az idős nagyi. Mert szerinte a nagyi  az oka annak, hogy esténként nem mehet el a barátnőivel a diszkóba, mert este nyolc órára otthon a helye, tiltva van a csoportos összejövetelektől, nem mehet kirándulni,nem utazhat, nem ülhet be egy étterembe sem, mert mind zárva van.

Természetesen minden fiatal szereti a saját nagymamáját. De a sok negatív véleményalkotás, oda vezethet hogy csorbulni fog a szeretet Nem akarom visszaidézni a vásárlási idősávokat, de már akkor kiéleződött az idősek és a fiatalok közötti ellentét. A kézikocsit maga után húzó, sőt sok esetben magát vonszoló öregeket már látni sem akarják a fiatalabbak. Szomorú tény,de az idős korosztály nagy többsége idő előtt tönkre megy.Miért néz ki ma Magyarországon egy hatvan vagy hetven éves ember  – tisztelet a kivételeknek- koránál sokkal idősebbnek? Miért küszködnek krónikus betegséggel öregjeink? Míg Európa nyugati felén egy hetven éves jó kondícióban van, ápolja magát, költhet az egészségére, nincsenek napi gondjai, lehetnek tervei, mert van megtakarítása, addig  sajnos idehaza nem ez az általános helyzet.Ezek ismerete mellett most valóban a védelem a fontos hogy az idősek csoportja átvészelje és túlélje a vírus fertőzéseket.

A témában tett nyilatkozatokkal azonban vigyázni kellene. S ha nem vigyázunk a felelőtlen kijelentésekkel a legjobb esetben is elhidegülés jöhet a fiatal és az idős generáció között. Van más módja is annak, hogy egy közszereplő mondanivalójával meggyőzzön embereket, de semmi esetre sem meggondolatlanul mert – ellenkező hatást vált ki annál,mint az eredetileg szándékában állt.

Major Edit

 

Megosztás