Bánffy Miklós-díjat adományoztak Polgár Marianne grafikusnak, a Magyar Történelmi Szalon elnökének

2019-08-28 | Budaörs
2019. augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban hatan vehették át a prof. Dr. Kásler Miklós EMMI miniszter által adományozott, gróf Bánffy Miklósról elnevezett állami kitüntetést.

A díj névadója 1873-ban született Kolozsvárott, Erdély egyik legpatinásabb és leggazdagabb arisztokrata családjának sarjaként, aki számos területen: íróként, grafikusként, díszlet- és jelmeztervezőként, politikusként (volt főszolgabíró, országgyűlési képviselő és külügyminiszter) is kiváló volt.

Az érem Kereszthury Gábor ötvösművész alkotása: egyoldalas, 80 mm átmérőjű, 8 mm vastag bronz plakett Bánffy Miklós-díj felirattal és a portréjával díszítve.

Városunk hírét öregbíti, hogy a díjazottak között volt az 1992 óta Budaörsön élő Polgár Marianne grafikusművész, a Magyar Történelmi Szalon elnöke is, akit a kultúra és közművelődés terén végzett kiemelkedő tevékenysége miatt tüntettek ki, amint azt az igazoló okirat tartalmazza.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár levelében így gratulált a művésznek:

„Meggyőződésem, hogy nemzeti kulturális örökségünk megőrzésének és gyarapításának fontos zálogát jelenti az Ön munkássága, hiszen alkotó és teremtő tevékenysége jelenti a bizonyosságot arra nézve, hogy érdemes a tudást, az erőt és a lelkesedést olyan célokhoz hozzárendelni, amelyekben őszintén hinni tudunk. Ez a hit és kitartás segít mindazon értékeket megtartani és továbbadni, amelyek közös szellemi és tárgyi kincseinkben jelennek meg.

Hiszem, hogy az elismerés egyben a példamutatás felelősségével is jár. A felnövekvő generációk számára büszkén mutatható meg az az áldozatos, értékteremtő munka és annak eredménye, amelynek okán Önt most ünnepeljük.

További munkájához hitet, töretlen alkotóerőt és jó egészséget kívánok!”

 

Gratulálunk, és mi is csatlakozunk a jókívánsághoz.

Megosztás