Bese Gergő atya Budaörsre hozta a babákat

2022-03-25 | Budaörs
Sokakban felmerült a kérdés: Mi köze az atyának a babákhoz? A hétfői kiállításmegnyitón - Dédszüleink ebben ünnepeltek címmel - világos magyarázatot kaptunk Bese Gergőtől.

A Heimatmuseum galériatermébe érkezők megcsodálhatták a Mária-lányok ruháiba öltöztetett babákat.
Dr. Gajdos- Frank Katalin, a múzeum igazgatónője üdvözölte az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat, majd felolvasta Dr. Grósz András budaörsi helytörténész írását a Budaörs Lexikonból, amely az egykori Mária-lányokról szól.

Boros György BNNÖ- elnök a múzeum dolgozóinak köszönte meg az egyedülálló kiállítás létrehozását. Jó időben történt, mert megkezdődnek a Tavaszi Ifjúsági Nemzetiségi Napok és ebből az alkalomból is sok diák láthatja.

Bese Gergő atya nem ismeretlen a budaörsiek számára. Évekig tanított a Szent Benedek Gimnáziumban és – mint elmondta – elfogult Budaörssel kapcsolatban, a mai napig is kötődik városunkhoz.
Később Máriabesnyőre, a kapucinus rend kegytemplomába került, ahol Nagy László Tamás atya munkásságát segítve megszerette a vallásossághoz kapcsolódó néprajzot.
Itt nyílt meg Magyarország egyetlen Mária múzeuma 2008 augusztusában. Egyre több Mária-lány ruhás babát gyűjtöttek a környékről, a hívek nagy odaadásával és segítségével. Érkeztek szebbnél- szebbek Galgamácsáról, Veresegyházáról, Turáról, Bagról, Berkenyéről, magyar, tót és sváb településekről. A ruhák jellemzője a fehér szín, ami a tisztaságot jelképezi. Nagy László Tamás atya sajnálatosan korai halála után Bese atya folytatta a gyűjtést. Napjainkban mintegy 100 darabot őriznek Gödöllőn – ezekből hozta a legszebbeket Budaörsre. Azért is tartja felbecsülhetetlen értéknek a gyűjteményt, mert a készítői közül nagyon sokan már nem élnek.

Zárásul a Lyra Dalkör tagjai egy Mária-dalt énekeltek és a következőbe, a „Te vagy földi éltünk vezércsillaga” című egyházi énekbe, valamennyi jelenlévő bekapcsolódott.

A kiállítás április végéig lesz látható.

Köszönjük, Bese Gergő atya! Köszönjük, Heimatmuseum!
s.k.

Megosztás