Budaörsi lányok Belgiumban, a remény útján

2022-01-07 | Budaörs
Egy igen színvonalas és érdekes időszaki kiállítás látható a Budapesti Történeti Múzeumban, melynek címe ÚTI CÉL: REMÉNY - A nemzetközi gyermekvonat-akció a két világháború között.

A történelmi háttér: „Az első világháborús vereség, majd az azt követő forradalmak súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válságba sodorták az országot. Az állandósult élelmiszer- és nyersanyaghiány, az ellátási gondok, a társadalom elszegényedése 1919 végére vált a legsúlyosabbá. Ehhez járult még hozzá a megszállt, majd a trianoni békét követően Magyarországtól elszakított területekről érkező menekültek tömege. 

A válságos időszak a gyermekek számára jelentette a legnagyobb megpróbáltatást. Ezt ismerték fel különböző magyar és külföldi szervezetek, magánszemélyek és egyházak. Az összefogás eredményeképp született meg az a több európai országot érintő segélyprogram, amely a kiállítás fő témáját adja. A gyermekvonatok történetét, társadalmi-kulturális vetületét a nagyközönség kevéssé ismeri, holott számos család érintett volt benne, és sokan a mai napig is őrzik az akcióval kapcsolatos tárgyi emlékeket, fotókat, dokumentumokat. A segélyakció során sok, olykor generációkon is átívelő kapcsolat jött létre a magyar és a külföldi befogadó családok között.

Az 1920 és 1930 között zajló gyermekmentő akció kezdetén  Hollandiába  utaztatták  befogadó  családokhoz a magyar gyermekeket, majd Svájc, Svédország és Anglia, 1923-tól pedig Belgium is bekapcsolódott az akcióba. A legtöbb szegény sorsú magyar gyermeket Hollandia és Belgium fogadta be. Az akció során több mint 60.000 gyermek számára nyílt lehetőség arra, hogy többnyire  néhány  hónapos,  de  olykor  évekig  elhúzódó  külföldi  tartózkodást  követően „feltáplálva” hazatérhessen. A gyermekek egy része végleg kint maradt a befogadó országban és ezzel tovább erősítette az országok közötti kapcsolatot.

Budaörsről is kerültek lányok Belgiumba. Elsässer Mária majd 100 éves történetét leánya, Tóth Andrásné mesélte el nekünk.

Sok budaörsi lány a Vöröskereszt szervezésében és segítségével Belgiumba ment hosszabb-rövidebb időre, akár néhány évre. Édesanyám úgy mesélte, hogy nem kihasználni akarták őket, hanem kölcsönösen segítettek egymáson. A lányok besegítettek a háztartásba, gyerekekre vigyáztak. Az ellátás – úgy az élelmezés, mint a ruházkodás – sokkal kedvezőbb volt, mint az itthoni viszonyok között. Anyukám egy olyan jó helyre került egy gazdag, nyolc gyermekes családhoz, ahol családtagnak tekintették. Iskolába járatták, ahol kitűnően megtanult flamandul. Sokat mesélt a számára emlékezetes tengerparti nyaralásokról. A családnak az Északi-tenger mellett volt a nyaralója.”

A kiállítás megtekinthető: 2022. március 27-ig

Látogatási információk:

https://www.varmuzeum.hu/latogatasi-informaciok.html

A kiállítás videó bemutatója:

https://www.youtube.com/watch?v=2KBGS6uFlSw

s.k.

Megosztás