Csak fekete szoknya és vállszalag?

2021-02-08 | Budaörs
Az alábbiakban megtudhatjuk azt hogy az anyakönyv vezető azon túl, hogy életre szóló szép gondolatokkal és jó tanácsokkal látja el a házasulandó párokat, a meghitt percek után milyen feladatokat lát el a "szürke" hétköznapokban ?

 Sokan azt gondolják a fekete szoknyán és a vállszalagon kívül melyet az esketésen viselnek a házasságkötők, egyéb feladatunk nincs is. Az alábbi beszélgetésből azonban kiderül, hogy mennyire fontos és szerteágazó munkája van az anyakönyvvezetőnek.

Az alábbi beszélgetés 2019-ben készült a Házasság Napja alkalmából.

A Polgármesteri hivatalban Vízi Anikó anyakönyv vezető a megbeszélt időben már várt rám és felkísért hivatali dolgozószobájába. Hamarosan Horváthné Simon Katalin is a beszélgető partnerem lett, aki szintén anyakönyvvezető. Mint azt elmondták, ők ketten és még két munkatársnőjük Torma Erzsébet és Blazsek Istvánné azok, akik összeadják a párokat. Általában hétvégén történik az esemény az első emeleti házasságkötő teremben. A párok összeadásánál a szertartás levezetésénél nagyon fontos a háttérben tevékenykedők munkája, akik gondoskodnak a legapróbb részletekről, mint például a bevonuláskor a zenei háttérről, és a házasulandók extra kéréseinek teljesítéséről.

Hogyan lesz valakiből anyakönyv vezető?

A jelenlegi jogszabályok alapján van egyes és kettes besorolási osztály az anyakönyvvezetők között. Első besorolási osztály a felsőfokú szakképzettség a Főiskola megszerzése és anyakönyvi szakvizsga a kettes besorolási osztály szerint pedig, érettségi és anyakönyvi szakvizsga. Általában akinek Államigazgatási Főiskolája volt akkor nem volt kötelező a szakvizsga megléte 2017 óta azonban már a szakvizsga is kötelező. Nagyon hasznos a képzés, amikor is el tudjuk sajátítani mindazokat a dolgokat amelyekre, szükségünk van munkánk során, nap mint nap, hétfőtől péntekig.

Milyen teendőkből áll egy nap vagy egy hét?

A hét öt napjából három napon van ügyfélfogadásunk. Ekkor biztosítjuk az ügyfeleknek azt, hogy személyesen megkeressenek bennünket akár előre lefoglalt időpont vagy napi sorszám szerint. Kedden és csütörtökön a háttérmunkákat végezzük. Pénteken és szombaton vannak a házasság kötések, de vannak alapszertartások is, amikor előzetes bejelentés alapján két tanúval bejönnek hozzánk a házasulandók és itt bejegyzésére kerül az ő akaratuk, hogy házasságra lépnek egymással. Ez tehát a legegyszerűbb formája a házasságkötésnek.

Az elektronikus anyakönyvi rendszer országos hatáskörű ezért hozzánk nemcsak budaörsiek jöhetnek. Tehát érkeznek peremkerületekből és az agglomeráció más városaiból is. Munkánknak azonban csak körülbelül tíz százalékát teszi ki maga a házasságkötés.

Miért jönnek lakóhelyüktől távol eső hivatalhoz a házasulandók?

Talán itt van a munkahelyük, vagy megvannak elégedve a várossal vagy hírét veszik annak, hogy itt nívósak a házasság kötések és ezért Budaörsöt választják. Mi személyes kéréseiket figyelembe vesszük, kéréseik lehetnek a szertartással kapcsolatban zene, vers stb. erre mindannyian nyitottak vagyunk. Ez is lehet oka annak, hogy bennünket választanak. A háttérben munkálkodó kolleganők is nagyon fontosak ahhoz, hogy minden tökéletesen sikerüljön.

A templomi esküvő mellé feltétlenül fontos a polgári esküvő?

Magyarországon külön van az egyházi és külön a polgári anyakönyv vezetés. Azt fontos tudni, hogy ha valaki csak egyházi szertartást köt, azzal jogilag a családi állapotuk nem változik, tehát a hölgy marad hajadon a férfi pedig nőtlen. Vannak országok, mint Lengyel vagy Olaszország ahol ez nem így van, ott az egyházi esküvő már jogilag is érvényes. Itt Budaörsön az egyházi esketés a polgári esküvő után történik meg.

Évente hányan kötnek házasságot itt Budaörsön?

A statisztikát szigorúan vezetjük ez egy nagyon fontos szám. Tavaly 2018-ban egy kicsit kevesebb volt 202, 2017-ben 230, 2016-ban  228, 2015-ben csak 183 házasságkötés volt.

Általában melyik korosztály köt házasságot?

Teljesen vegyes. Leginkább huszonöttől fölfelé vagy húsz és harminc között illetve negyven és negyvenöt év között. Vannak, akik több tíz éve együtt élnek és úgy gondolják, hogy megerősítik és hivatalossá teszik házasságkötéssel együttélésüket.

Mit jelent a bejegyzett élettársi kapcsolat?

Ez az egyneműek kapcsolatát jelenti és nem azt, amire mindenki gondol, vagyis a klasszikus élettársi kapcsolatra. Ezt az igényüket budapesti vagy járási hivatalokban tudják érvényesíteni Budaörsön nem köthető. A legközelebbi lehetőség Budakeszin van.

Azt hogy valaki a különnemű párjával élettársi kapcsolatban él és azt érvényesíteni szeretné azzal közjegyzőhöz kell fordulni. Családi állapotuk ezzel nem változik meg, de kapnak egy közjegyzői okiratot hogy ők élettári kapcsolatban élnek. Ez tehát nem házasságkötés.

Melyek az anyakönyvi események?

Az anyakönyvi események: a születés, házasság és halálozás. Az ügyfelek mindennemű kérdéseire válaszolnunk kell, tehát mindenhez kell értenünk. Gyakori az anyakönyvi okiratok kikérése, mivel országos hatáskör van, ezért az országból bárhonnan bármit ki lehet kérni. Körülbelül egy hét az intézési idő. Gyakori még a válások bejegyzése. Ennél még gyakoribb, amikor jönnek a hölgyek a válást követően visszavenni a születési nevüket, vagyis megválni a férjezett nevüktől. Ez a házassági név módosítás. Család és utónév változtatások is gyakran fordulnak elő. Amikor a vezetéknév és a keresztnév is teljes megváltoztatását kérik.

Erre ad a törvény lehetőséget?

Nem mi bíráljuk el, a kérelmet van egy felettes szerv a Fővárosi Kormányhivatal Névváltoztatási osztálya megadhatja az engedélyt.

Nagyon sok halálesetünk van. A halálesetet ott anyakönyvezik ahol az történt. Tehát nem lakcím alapján, hanem a helyi a történés alapján. Tavaly 151 személy halt meg Budaörsön. Például más lakóhelyről idősek otthonában lakik egy személy itt Budaörsön és itt hal meg akkor itt kell anyakönyvezni az eseményt. 2017-ben 134 személy halt meg, 2016-ban is 134 személy halálát jelentették,

Külföldön született gyermekek, házasságkötések bejelentése, esetleges válások és elhalálozások is hozzánk tartoznak, amit fel kell terjesztenünk a Fővárosi Kormány hivatalba ahol szintén rengeteg feladat hárul az ott dolgozó munkatársakra is.

Feladatunk a statisztikai készítése. Minden hónap ötödikéig a Statisztikai Hivatal felé közölnünk kell az adatokat a házasságról, születésről, válásról és elhalálozásról.

Gyakori a külföldi állampolgár házasságkötése itt Budaörsön. Ezt fel kell terjeszteni engedélyezésre. Ez által új kultúrákba is bepillanthatunk, hiszen kérésre a házasulandó hazájának szokásait beleszőhetjük a házassági szertartásba, ez sokszor érdekessé teszi azt. Volt olasz, nigériai vőlegény, dél afrikai vőlegény, volt indonéz menyasszony, volt indiai vőlegény, és török. Hogy itt kötik meg a házasságukat annak több oka van. Szerénytelenség nélkül mondom, hogy terjesztik a   jó hírünket és azt, hogy Budaörsön  sok népszerű hely van ahol érdemes megtartani tartani a lagzit, és ha már itt tartják, akkor az esküvőt is itt rendelik meg.

Néha sor kerül állampolgársági eskütételre is. A Városházán csak maga az eskütétel bonyolódik le,  a honosítási dokumentumokat a Kormányablakban vagy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnál kell kérelmezni. Aki ezt kéri, annak országunk nyelvét ismernie kell és beszélnie is kell magyarul. Nálunk azonban csak az eskütételre kerül sor, amely Polgármester úr vagy alpolgármester úr előtt történik, ekkor mi csak jegyzőkönyvvezetők vagyunk.

Mikor történt Budaörsön az első anyakönyvezés?

1895-től van állami könyvvezetés az előtt csak egyházi volt. Ezeket az okiratokat tűzálló páncélszekrényben őrizzük.

A beszélgetés során új ismeretekre tettem szert, olyanokra, amelyekkel életünk során csak ritkán szembesülünk, hiszen ritkán van rájuk szükségünk. Remélem olvasóimnak is sok újat tudtunk mondani és ezentúl tudjuk azt is, hogy az anyakönyvvezetőt nemcsak a fekete szoknya és nemzeti színű szalag jellemzi, hanem a szerteágazó szakmai ismeret és munka

Köszönet az interjúért Vizi Anikónak és Horváthné Simon Katalinnak.”

A riport óta  bekövetkezett világjárvány remélhetően nem szegte a házasulandók kedvét és ennek függvényében a  házasságkötő termek azóta is várják a házasodni akaró párokat.

Major Edit

 

 

 

Megosztás