Egy tulipánfa kalandos élete

2019-08-08 | Budaörs
A Bor utca sarkán egy ízléses, és gondosan ápolt kertben egy óriási, 2 és fél méter magas tulipánfa áll. Amikor virágba borul, minden arra járó megcsodálja.

Nemrégiben a kert gazdája, Rózsika, elmesélte a fa történetét:

Több mint 30 éve rendelte egy Bakker katalógusból. Kétszer is átültette, mert közel volt a kapuhoz. A harmadik átültetésre akkor került sor, amikor 2004-ben építkezni kezdtek és éppen ott ásták az alapot. Ekkor ültették a mai, végleges helyére. Rózsika körbekerítette, letakarta a fát és arra kérte a kőműveseket, hogy csak annak ne essen baja. A tulipánfa túlélte az építkezést és köszöni szépen, nagyon jól érzi magát. Talán azért is, mert előtte egy öreg fenyőfa állt ott, amit ki kellett vágni. Egy szakember szerint a tulipánfa szereti a fenyő helyét.

Történt azonban, hogy a levelei sárgulni kezdtek. Rózsika egy budaörsi kertészhez fordult tanácsért. Vashiánya van. – állapította meg a kertész. –Tudnék adni vegyszert, de van más, olcsóbb megoldás is. Most magam ellen beszélek, de inkább szedjen össze minden fellelhető rozsdás vasat és ássa be a gyökerek köré.

Rózsika várva várta az eredményt. És csakugyan! 2 hónap múlva az alsó levelek zöldülni kezdtek és hamarosan bezöldült valamennyi.

Azóta ontja a virágait március végétől két-három hétig – gondos gazdája és az arra járók örömére.

s.k.

Megosztás