EU digitális Covid-igazolvány

2021-06-05 | Közélet
Az EU parlamentje a június 7–10-i plenáris ülésen szavaz majd az alábbi javaslatról.

Hogyan működik majd az EU digitális Covid-igazolványa?

Az adatokat egy QR-kód tartalmazza majd, ami utazás során egy okostelefonról/táblagépről, vagy kinyomtatva is beolvasható. A tulajdonos ennek segítségével igazolni tudja, ha beoltották a koronavírus ellen, nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy az elmúlt 6 hónapban felgyógyult a betegségből.

Az igazolványt az illetékes, nemzeti hatóságok állítják majd ki, és július 1-től ingyenesen elérhetőnek kellene lennie.

A digitális Covid-igazolvány rendszere 12 hónapig működik majd és hatásköre kiterjed mind a 27 uniós tagállamra, Izlandra, Norvégiára és Lichtensteinre is.

Használható utazásra?

Önmagában nem, továbbra is szükség lesz útlevelére vagy más személyazonosító okmányra az utazáshoz.
Az igazolvány megléte nem lehet feltétele az utazásnak, abban az esetben, ha valaki nem rendelkezik vele, az utazása során az aktuális nemzeti szabályok az irányadók. Ugyanakkor a birtoklása megkönnyíti az utazók helyzetét, hiszen a tulajdonosoknak nem kell karanténba vonulniuk a megérkezést követően.

Ha egy tagállamban rendkívüli körülmények merülnek fel, ilyen lehet például egy új variáns hirtelen megjelenése és gyors terjedése, akkor új korlátozások léphetnek életbe.

Mit tartalmaz az EU digitális Covid-igazolványa?

Az igazolvány azonos formátumban, de három verzióban lesz elérhető:

Oltási igazolvány

Teszt igazolvány: a tulajdonos NAAT-tesztjének vagy antigén gyorstesztjének pontos típusa, a mintavétel dátuma és a teszt eredménye

Gyógyulási igazolvány: megerősíti, hogy a tulajdonos pozitív NAAT-tesztet követően felépült egy SARS-CoV-2 fertőzésből

Az Európai Bizottság a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből 100 millió eurót biztosít az igazolványhoz szükséges Covid-tesztek megvásárlásához.

Az antitest-vizsgálatokat egyelőre nem ismeri fel a rendszer, bár ez később még változhat. Az igazolvány által elismert tesztek az úgynevezett „NAAT” tesztek, például RT-PCR, valamint az antigén gyorstesztek.

Következő lépés

A Parlament a javaslatról a június 7–10-i plenáris ülésen szavaz.

(Forrás: europa.eu)

Megosztás