Ez is elhagyatott épület Budaörs központjában

2024-04-09 | Közélet
Emlékszünk még a fodrászatra, amely a kisebbik épületben sokáig működött? Vagy a finom gyümölcslevekre, amelyeket a nagyobb épületben vásároltunk? Évek óta lakat, romlás, enyészet...

Vajon mit tehet egy önkormányzat, ha központi helyein, mondhatni, a történelmi város (község)magban szaporodnak a rossz állapotú, elhagyatott vagy szándékosan kiürített épületek? Budaörsön az épületek állagához még a régi falak vizesedése is jócskán hozzájárul. (Nézzük csak meg a nem régen felújított, volt gyógyszertár épületét – már újra kiüt rajta a nedvesség…)

A kérdést nem könnyű megválaszolni, de azért egy város vezetésének csak kellene, hogy legyen némi elképzelése ezzel kapcsolatban. Persze, vannak magántulajdonban lévő épületek is (mint a fő csúfság, a kiégett épület a színházzal szemben), de a volt patika és a volt régészeti múzeum pl. a város tulajdona.

Végre kellene egy normális koncepció arról, hogy nézzen ki pl. főutcánk, a Szabadság út. A teljes összevisszaság helyett nem érdemelne meg ez a régi, egységes sváb falu egy szép főutcát?

Egyelőre csak egy dolog látszik:

Ahol egy befektető megszerez egy régi házat, helyére máris legalább két épület kerül, sok lakással és autóval, és leburkolt udvarral. Ez kinek jó? A HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) kőbevésett, nem lehet rajta változtatni?

Budaörs főépítészének ideje lenne olyan Helyi Építési Szabályzatot készítenie, ami alapján a Járási Építéshatóság meg tudja akadályozni a nem kívánt beépítéseket…

SzK

 

Megosztás