Felajánljuk szerveinket?

2020-02-27 | Közélet
Ha nem regisztráltatjuk tiltakozásunkat halálunk előtt, szerveinket felhasználhatják más emberek gyógyulásának elősegítése céljából.

Sajtóközlemény:
2020. február 1-től működik a Nemzeti Szerv-és Szövetdonációs Tiltakozások Regisztere az Országos Vérellátó Szolgálatnál. Ebben a regiszterben történik a szerv- és szövetdonációval kapcsolatos egyéni tiltakozások nyilvántartása. Minden szerv- és szövetkivételt megelőzően kötelező a nyilvántartásban ellenőrizni, hogy az elhunyt szerepel-e a tiltakozók között. Írásos tiltakozó nyilatkozat hiányában az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni.

Az önrendelkezéshez való jog keretében minden természetes személynek joga van ahhoz, hogy halála esetére rendelkezzen a holttestét érintő beavatkozásokról. Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény rendelkezései szerint(19. § (2)) bárki megtilthatja, hogy holttestéből szervet és szövetet átültetés, egyéb gyógyító célú felhasználás, kutatás vagy oktatás céljából eltávolítsanak.
Hazánkban az elhunytból történő szerv-, szövetadományozásra vonatkozóan a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott írásban az ellen, hogy szerveit halála esetén szerv-, szövetátültetési célokra felhasználják, akkor az elhunyt beleegyezését kell vélelmezni. A feltételezett beleegyezés elvét alkalmazza az európai országok többsége.

Hozzuk meg személyes döntésünket saját szerveink adományozásáról és beszéljünk róla otthon! A szervátültetés életet ment! Az életmentő szerveket pedig mi adjuk, mi adhatjuk.- hívja fel figyelmünket az Országos Vérellátó Szolgálat.
(Részletek ITT!)

Tiltakozásunkat többféle módon adhatjuk nyilvántartásba, nyilatkozatunkat bármikor visszavonhatjuk.

SzK   (Forrás: ovsz.hu)

 

Megosztás